Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke bra, jeg hater meg selv og skolen. Hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har aldri trivest i klassen min og jeg har gått i den i 3 år snart. Jeg ble utestengt mye men nå har jeg en venninne i klassen å være med på skolen. Jeg er veldig mye lei meg (litt usikker på hvorfor) og jeg har vært det lenge. Jeg stresser veldig mye og knekker fort. Jeg griner meg til søvn hver natt og ofte når jeg går hjem fra skolen. Jeg hater meg selv og hvordan jeg ser ut, jeg hater å dra på skolen og jeg hater de så kalte vennene mine som bare svikter meg. Jeg er så lei av absolutt alt. Faren min er død og jeg bor alene me mamma. Har søsken men de er mye eldre og har flyttet ut. Jeg har dratt til helsesøster og snakket me lærere men ingenting hjelper. I det siste så har jeg også sluttet å spise. Jeg spiser men veldig lite. Jeg har aldri vært noe tynn men jeg er ikke så veldig stor heller. Jeg gjør nesten aldri noe på ettermiddagene. Har gått på fritidsaktiviteter men sluttet. Jeg sover veldig mye og er alltid lei meg. Mamma vet at jeg spiser lite. Hva gjør jeg? :(

Besvart 10.05.2019 10:30
 

Svar
Hei jente 16 år! 

Det er virkelig ikke godt å ha det slik du skriver her. Det er mange ting i livet ditt som jeg forstår gjør det vanskelig. 

Det er bra at du har sagt i fra og snakket med noen. Kanskje forstår de ikke helt hvor vanskelig du har det.

Det kan hjelpe å skrive ned det du opplever som vanskelig og hva slags tanker du har. Ta dette med til helsesykepleier eller læreren og snakk sammen om det du har skrevet. 

Når livet oppleves tungt er det andre som må hjelpe deg. Det betyr også at du selv må forsøke å gjøre noe annerledes for at det skal skje en endring. 

  • Når du opplever at ingen liker deg og at du også ikke liker deg selv kan det være nyttig å forsøke å "snu" disse tankene. Noen ganger kan tankene vi har om oss selv og hva andre tror om oss bli til en sannhet. Dette skjer hvis vi tenker de vonde tankene mange nok ganger. Det er veldig vanlig. 
  • Kan du forsøke å si noe fint til deg selv? Det er ikke så lett, men hvis du tørr å prøve vil det hjelpe. Det kan være nyttig å skrive ned hva du setter pris på med deg selv, hva du liker å gjøre, hva du drømmer om eller når du føler deg bra? Får du skryt eller ros for noe? 
  • Når du kjenner at dagen er vanskelig hjelper det å gjøre noe aktivt. Kan du være med vennen din, gå en tur, svømme, lage mat, tegne eller reise et sted? Da blir tankene dine opptatt av noe annet en liten stund og du kan få et "pusterom". Gjør noe som gir deg glede.
  • Det kan også være fint å ha en plan på ettermiddagene. Forsøk å lage deg en liten aktivitetsplan for deg selv der du gjør noe du har lyst til.

Det trenger ikke å være store greiene, men noe som gir deg litt glede. Kanskje en dag kan du lage noe, en annen dag lære deg noe nytt, eller besøke familie, vennen din eller være med dyr. Dette er selvsagt bare eksempler fra meg, men prøv å finne noe du kan like. 

Håper du får støtte og hjelp som gir deg muligheten til å leve det livet du ønsker og har håp om. 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing