Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg redusere mobil bruken min?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg bruker Mobiltelefonen Mye mer enn jeg egentlig vil... Det går ut over fokuset mitt på skolegangen of fritidsaktivitetene mine. Jeg bruker den for det meste på spill og YouTube, er altså ikke så mye på sosiale medier som de fleste på min alder. Jeg har lyst til å se på de tingene jeg gjør og spille de spillene jeg spiller, men Kanskje litt mindre... Det er også høyt press på at jeg skal fortsette å spille. Fordi jo mer aktiv jeg er jo bedre blir fellesskapet i spillet. Har dere noen tips om hvordan å slutte å bruke den så mye? Ps. Det dere gjør for ungdom i Norge er helt unikt og flott! Fortsett det gode arbeidet og hjelp alle de som trenger det. Med Vennlig Hilsen Fra en 13 år gammel gutt fra Molde.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du ønsker tips om hvordan du kan redusere tiden du bruker på mobilen. Forstår det slik at du er motivert til å bruke mobilen mindre siden du opplever at det går utover fokuset på skole og andre fritidsaktiviteter.

Det at du er motivert er et godt utgangspunkt for å nå målet om å redusere tidsbruken på mobil. 1. Jeg vil anbefale deg å få en oversikt over hvor mye du bruker mobilen pr dag. 2. Bestem deg for hvor mye du tenker er greit i forhold til å bruke mobilen. 3. Sett deg et mål.

Finn strategier for å bruke mobilen mindre. 1. Trenger du å ta med deg mobilen på skolen. Eller kan den være hjemme. 2. Lag deg egnene soner hjemme der du ikke bruker mobilen. Det kan være lurt å legge mobilen på et annet rom enn der du legger deg for å sove. 4. Snakk med foreldrene dine om at du ønsker å bruke mobilen mindre da du opplever at det går utover fritidsaktiviteter og skole. 5. Kanskje kan du og foreldrene dine finne felles regler for mobilbruk hjemme.

Forstår at det er vanskelig å motstå presset på å spille da du opplever at felleskapet blir bedre når brukerne er mer aktive. Samtidig er det også lurt å tenke på at fritidsaktiviteter og skolehverdagen er flotte arenaer å bygge opp vennskap og ett godt nettverk. Tenker at det er bra at du er motivert til å bruke mer tid også på disse viktige arenaene.

Ønsker deg lykke til. Legger artikler under svaret som du kan lese.

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer

Dataspilling og søvn - hvor mye er nok?

Gutt foran pc om kvelden (colourbox.com)

"Jeg går på skole, har ekstrajobb og trener til vanlig, men bruker mye tid på spill. Jeg ser selv at spillingen av og til går utover søvnen. Hvor mye søvn trenger jeg?"

Les mer

Min fritid: Sjakk

Arendla sjakkselskab (foto Norsk Sjakkblad)

Esben (17) fra Arendal i Aust-Agder spiller sjakk. Vi i ung.no har intervjuet han for å finne ut hvordan det er å ha sjakk som fritidsaktivitet.
Av Amalie, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

5 på gata: Sosial på nett?

Sosiale medier - 5 på gata

De aller fleste er sosiale på nett i dag. Er det bra? Eller betyr det at vi er mindre sosiale "ansikt til ansikt"?

Les mer

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Gutt som ser på mobilen sin (www.colourbox.com)

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett