Hopp til hovedinnholdet

Jeg sendte en bilde til en kompis på snapchat, han tok screenshot og har delt det med mange andre. Er dette lov? 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, for 7-10 måneder siden har jeg lagt ut et bilde på snapchat til en kompis av meg. Bildet er da ikke veldig fint av meg, jeg viser fram ett stygt grimase av meg. Kompisen min tok screenshot og sendte det til noen andre venner. Bildet var ment som et køddebildet, ikke et bilde han skulle beholde! Den ene kameraten brukte de som en profil bilde på facebook og jeg ble skikkelig irritert (dette var på bursdagen min) så jeg holdt på jeg å anmelde han for det men lot det gå. Måneder etterpå idag sendte han bilde på nytt igjen, jeg ber han slutte å sende på gruppechat og nå kan alle de som var i gruppa ta screen shot av det, han tenker heller ikke å slette bildet, kan jeg anmelde han for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det finnes ingen lov eller regle som sier at kompisen din må slette bildet. Det er likvel ulovlig for kompisen din å dele bilde av deg uten din tillatelse. 

Han kan ikke publisere eller gjengi bilder av deg offentlig, f.eks. legge bilder ut på Facebook, uten at du har gitt tillatelse til dette. Dette fremgår av åndsverkloven paragraf 45 c.  

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett