Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg sendte ham bilde av venninnen min og angrer. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

For en stund siden facetima jeg med en venn av meg. Han påsto at en av mine beste venninner ikke hadde stor rumpe. Derfor ville jeg motbevise han ved å sende et bilde av venninna mi i trusa til han. Vi snakka sammen når jeg sendte dette, og jeg følgte med på at han ikke tok skjermbilde av dette. Jeg fant da senere ut at han på en eller annen måte klarte å få dette bildet av venninna mi i trusa. Jeg er fullt klar over at dette er helt galt og fryktelig gjort av meg som en venn og jeg angrer noe helt sykt. Han har sendt dette bildet til noen av sine venner. Jeg kontakt med disse og de forteller meg at de kan møte meg får å vise at de ikke har bildet osv. Han ene vil møte meg for å få noe til gjengeld for at han sletter dette bildet. Jeg har tenkt til å møte han neste uke en gang. Jeg vet helt ærlig ikke hva jeg skal gjøre, jeg har mest lyst til å ta livet av meg selv, fordi et så forferdelig menneske som meg fortjener ikke å leve hvis man gjør sånne ting mot andre. Hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil først og fremst råde deg til ikke å møte vedkommende som vil ha noe til gjengjeld for å slette bildet. Dette kan føre til en uheldig situasjon for deg.

Jeg regner med at venninnen din er under 18 år. Bildet av henne kan dermed kunne regnes som barnepornografi. Ifølge straffeloven § 311 er det ulovlig å besitte og å dele fremstilling som seksualiserer barn. Straffen for å  bryte denne bestemmelsen er bøter eller fengsel inntil 3 år. Jeg synes du bør kontakte vedkommende som ennå ikke har slettet bildet, fortelle ham at det er ulovlig å ha bildet, og informere om at du kommer til å anmelde ham til politiet dersom han ikke sletter det. Han kan riktignok ikke straffes hvis han er under 15 år gammel (den kriminelle lavalderen), men du kan likevel anmelde ham. Politiet vil da vurdere saken, og eventuelt ta en prat med ham og foreldrene hans og/eller kontakte barnevernet.

Jeg forstår at du opplever situasjonen som veldig kjedelig, men det er menneskelig å gjøre feilvurderinger. Det betyr ikke at du er et forferdelig menneske av den grunn. Jeg råder deg til å prate med noen du stoler på om dine tanker og følelser rundt det som skjedde. Dette kan f.eks være en lærer, helsesøster eller voksenpersoner i familien din. Jeg legger også ved en artikkel om mulige hjelpetjenester.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett