Hopp til hovedinnholdet

En på snapchat sier han vet IP-adressen min, jeg er redd!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, det er en på Snapchat som er 15–16 år som sier at han vet hvor jeg bor og kan ip adressen min. Jeg er veldig redd og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke fortelle noe til mamma og pappa fordi jeg kommer til å få kjempe mye kjeft. Jeg er veldig veldig redd og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 06.11.2018 13:55
 

Svar
Hei

Så bra at du skriver til oss!

Jeg forstår at du er bekymret og at du er redd for at dette fører til at du får kjeft av foreldrene dine. Likevel er det viktig at du snakker med voksne du stoler på om dette.

Du er redd, og da er det fint å få hjelp og støtte av foreldrene dine. Jobben til foreldre er jo å beskytte barna sine, også på nett. 

Dersom det er helt uaktuelt å fortelle det til de hjemme, så snakk med læreren din, eller helsesøster på din skole, eller noen andre voksne.

Rent teknisk er det nokså trygt at andre har IP-adressen din. Det er enkelte ting som kan "gjøres" mot IP-adressen din, men så lenge internettleverandøren din er noenlunde oppdaterte skal dette gå fint. Dersom du er i tvil kan du kontakte internettleverandøren din å spørre om de kan gi deg en ny IP-adresse, forklar gjerne situasjonen og eventuelt be om råd og veiledning.

Dette høres også litt rart ut, fordi det er ikke bare bare å få tak i noens IP-adresse, og definitivt ikke over Snapchat. Men det er selvfølgelig mulig på andre møter, for eksempel via epost eller hvis du klikker på linker du blir tilsendt.

Dersom vedkommende mener han vet hvor du bor fordi han har IP-adressen din, stemmer ikke dette. IP-adresser gir bare ca. lokasjon, for eksempel nærmeste by/kommune.

Det er heller ikke så farlig at folk vet hvor du bor. Det er lover og regler mot vold, forfølgelse, trakassering osv. Dersom du føler deg utrygg eller i fare kan du ta saken til Politiet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vet du hvem du chatter med?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du alltid kontroll på hvem du snakker med på nettet eller i sosiale medier? Og kan du egentlig vite hvem du chatter med?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett