Hopp til hovedinnholdet

Trykket på "virus" reklame på nettside og lastet ned app, hva bør gjøres?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk beskjed på iPaden min at jeg hadde fått virus, og lastet ned appen de sa jeg skulle laste ned. Det kom også varsling fra instillinger på nettsiden at det var et eller annet med virus. En liten stund etter sa en venn til meg at det bare var tull og han hadde lest at det bare var reklame. Og sa jeg ikke måtte laste ned appen. Jeg har slettet den, men vet ikke hva jeg skal gjøre nå fordi jeg er veldig redd for at det skal skje noe med iPaden min Hilsen Jente 13 år

Besvart 12.08.2019 16:12
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Denne typen "reklame" som ofte dukker opp på diverse nettsider er ofte laget for å skremme folk til å trykke på dem og enten sende inn informasjon, kort detaljer eller laste ned faktiske virus.

Siden det virker som du her kan ha lastet ned et faktisk virus, kan det være greit å tilbakestille Ipaden også kjent som å utføre en "factory reset". Dette vil slette alt du har på Ipaden og få den tilbake i den standen den var når du kjøpte den. Etter at har gjort dette kan du godt gjennoprette den ved hjelp av Itunes på pcen, men vær obs på at du bruker en sikkerhetskopi som er fra før du lastet ned denne mulige ondsinnede appen.

Når det er sagt så kan du også prøve å undersøke litt rundt på nettet, søke opp navnet på appen, og se om andre har erfaringer om at den er ondsinnet og legger igjen bakveier inn på ipaden til folk.

Hvis du fremdeles er usikker etter å ha undersøkt litt kan du enten tilbakestille Ipaden slik jeg nevnte tidligere eller så kan du sende inn en forespørsel til NorSIS og be dem hjelpe deg med å finne ut om appen er skadelig. Du kan komme i kontakt med NorSIS her: norsis.no/kontakt/

 

Hilsen Slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett