Hopp til hovedinnholdet

Jeg har skrevet en bok på 122 A5 sider.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har skrevet en bok på 122 A5 sider. Og nå har jeg veldig lyst til å prøve å få gi den ut. Men jeg lurer på hvordan jeg skal gjøre det.. Hvilke forlag er det som finnes her i Norge? Koster det penger for meg å gi den ut, eller blir det bare slik at vi deler pengene man tjener på boken som gis ut? Er det noen "aldersgrense" for å gi ut bok? Hva annet enn selve historien er det jeg må sende med når jeg sender inn boken? På forhånd: Takk =)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er ingen aldersgrense for å kunne gi ut en bok. Man kan fint gi ut en bok under et annet navn (psevdonym), men i kontakt med forlaget må du oppgi ditt virkelige navn. I forbindelse med alle praktiske ordninger med utarbeidelsen og salg av boka må du ha løpende kontakt med forlaget. Dersom du ønsker det kan sikkert forlaget holde informasjonen om deg for seg selv og ikke dele det med pressen og andre.

Kvasir har en oversikt over norske forlag. Der er hvert forlag presentert med et par linjer som beskriver hva slags litteratur de jobber med. Klikk deg inn på hjemmesiden til de som utgir skjønnlitteratur og les mer og forlagets profil. Flere av dem oppfordrer skrivelystne til å sende inn manus, f.eks. Aschehoug. Du må sende manuset ditt flere steder, for du må regne med å bli få nei (refusert) de fleste stedene. Som en trøst må du tenke på at de fleste kjente forfattere har vært gjennom det samme. Men ikke la det ta fra deg lysten til å skrive, og hvis du får noen kommentarer/tilbakemeldinger må du ta de til deg og lære av dem.

 

Sammen med manuset bør du sende en eller annen form for CV eller presentasjon av deg selv. Du kan også kontakte Unge lovende forfatteres forening for mer hjelp om hvordan du kan gå fram.

 

I dag er det også en mulighet til å få trykket bøker å egen regning uten at dette koster så alt for mye. Det mest etablerte forlaget heter Kolofon, og de trykker bøker for deg og gjør de tilgjengelige på sin nettside.


Lykke til med skrivinga!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Hva finner du på ung.no/lovbrudd