Hopp til hovedinnholdet

ønskjer å bli forfattar OG journalist. om det gjer noko om eg publiserar tekstane mine på nettstadar som i bloggar eller på feks Skrivebua.no under kopirett

Gutt 13 år
 

Spørsmål
Eg er ein gut som skriv mange novellar og artiklar på nynorsk .. det er jo ganske normalt her kor eg bur. Eg ønskjer å bli forfattar OG journalist. Altså journalistutdanning. Så eg lurte på kor gode karakterar eg treng i snitt for å komme inn på journalistutdanning på feks. Universitet i Stavanger, og kor i landet det evt. er best å ta utdanning. Eg veit at det krev fleire år med utdanning, så ikkje gidd å gje meg den opplysinga ... Eg har god kontakt med ei som jobbar i lokalavisa, og eg sendar det meiste eg skriv til henne ... Dessutan lurar eg på om det gjer noko om eg publiserar tekstane mine på nettstadar som i bloggar eller på feks Skrivebua.no under kopirett. Liksom at det er lov å bruke til det og det ved henvending til meg? PS Brukar OpenOffice.org fordi eg synest det er litt enklare å bruke enn Word. Har dette noko å seie for evt. innsending til forlag. Og er sjansane store for meg, på 12 år (snart 13), til å få dette på trykk. Læraren min trur det .... Er det nokon titlar med ein forfattar på 12-15 år? Ventar på svar!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!
Så spennende planer du har! :)
Utdanning i journalistikk tilbys ved følgende høgskoler/universiteter i Norge:
 
På linkene over så kan du lese mer om selve utdanningene og hvordan studiet er lagt opp. Det finnes ingen fasitsvar på hvilken av skolene som tilbyr "best" utdanning. Alle utdanningene er "like mye verdt". De er alle 3-årige og gir deg en bachelorgrad når du fullfører. Søk deg derfor til den høgskolen/universitetet som du har mest lyst til å studere ved og som har det undervisningsopplegget du tror passer best for akkurat deg. :)
 
Det formelle opptakskravet for journalistikkstudiet er generell studiekompetanse fra videregående skole. Hvor gode karakterer man må ha for å komme inn, varierer fra skole til skole og fra år til år. Dette er nemlig avhengig av hvor mange som søker og hvor gode karakterer disse søkerne har. Derfor så kan man dessverre ikke si på forhånd hvor gode karakterer som kreves det året du kommer til å søke.
 
 
 Vennlig hilsen
Ung.no i samarbeid med Unginfo
UngInfo er et informasjonssenter for ungdom. Spør oss om utdanning, jobb, bolig, ut i verden, helse & sosial, jus & økonomi...eller andre ting du lurer på!
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Når kan du øvelseskjøre med personbil (B) ledsaget av en venn?