Hopp til hovedinnholdet

Skrivesperre.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, For å være helt ærlig, så aner jeg ikke hvilket emne dette spørsmålet hører til, og derfor velger jeg å plassere der her. Jeg er ei jente på 12 år som ELSKER å skrive. Da jeg gikk i sjette, sa læreren min at hun aldri hadde sett et sånt nivå i norsk hos en sjetteklassing, og at jeg var i min helt egen klasse. På flere norskoppgaver har hun sagt at det er ungdomskolenivå. Min store drøm er å bli forfatter, og jeg skriver mye, for å si det mildt. Metseparten av fritida mi går vel egentlig med til skriving. Jeg skriver for det meste skjønnlitteratur på vanlige Word-dokumenter, og er virkelig opphengt i dette. Nå har jeg fått et problem: Jeg har skirvepserre! Jeg mister motet og blir lei av å skrive på romanene jeg holder på med, og begynner bare på nye, og så mister jeg motet der også. Å, hva skal jeg gjøre? Jeg blir rett og slett helt ute av meg av dette! Jeg har skrevet romaner på 73 word-sider før, og nå... nå kommer jeg til side 5 og må gi opp! Hva skal jeg gjøre for å bli kvitt denne skrivesperren? Det gir meg rett og slett bekymringer. Nå har jeg vanskelig gor å gå idèer til å dukke opp i hodet mitt, sånn som de pleier å gjøre, og jeg må liksom sitte å tenke mye mer enn jeg pleier! Til vanlig er jeg (ikke for å skryte) veldig produktiv og får unna mye på kort tid, jeg lar fingrene løpe løpsk over tastaturet uten å tenke noe særlig. Det hele går av seg selv, og jeg blir også fornøyd med resultatet. Men nå... Nå går det bare ikke. Jeg føle rmeg helt elendig på grunn av dette, er vant til å fikse skrivinga så bra, og nå går det bare ikke. Jeg trenger virkelig alle gode råd dere kan gi om dette! (Jeg vet det er mange som har veldig mye større problemer, så nå skal ikke jeg sutre eller noe - jeg bare blir så irritert på meg selv og mister selvtilitten når det gjelder skrivinga!) MVH Jente på 12

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg tror alle som driver med noe kreativt (enten man lager musikk, skriver skjønnlitteratur, maler, osv.) opplever perioder med kreativ tørke. Det er sikkert forskjellige måter å forholde seg til dette, men jeg er overbevist om at det beste er å hele tiden prøve å produsere noe - altså tvinge seg selv til å være kreativ, selv om du ikke synes du får det til. Det høres kanskje litt feil ut, men jeg tror du i etterkant vil være mindre skeptisk til det du har laget og innser at mye faktisk kan brukes/bygges videre på.

 

Årsakene til at man opplever idétørke kan være mange, men mange opplever at de kopierer seg selv. Mange blir også flinkere, og da mer selvkritisk.

 

Samtidig som du fortsetter å forsøke å skrive deg ut av idétørken, kan det kanskje være lurt å lese ting andre har skrevet. Det kan være romaner du låner på biblioteket eller noveller du f.eks. kan lese på ung.no/noveller.

 

Lykke til videre - ikke gi opp, og husk at dette er noe alle kreative mennesker opplever i perioder.

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Send oss novella di!

Kontakt redaksjonen ung.no

Liker du å skrive? Lyst til å dele en novelle og få respons fra Ung sine lesere? Vi tar gjerne imot novellene dine, og publiserer flere nye hver måned. Les et utvalg av de mange gode novellene vi mottar her på ung.no/noveller.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
anonym
0
08.10.2018 09:24:24
jeg er klarer ikke å skrive jeg liker det ikke men jeg gjør det, det er skole oppgave og det går ikke jeg trenger hjelp

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Når var det sist krig på norsk område?