Hopp til hovedinnholdet

Påvirker penger på sparekonto tilbakebetaling av for mye betalt skatt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Er det sånn at hvis man har mye penger på sparekonto? (foreksempel 40000 kr) så får man ikke penger igjen på skatten selv om man egentlig skulle hatt det? Hørte noen fortalte det, men vet ikke om det er sant eller bare tull. For jeg trodde man får igjen uansett hvis man har betalt for mye skatt. Håper dere kan svare meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Sparebeløp og formue påvirker ikke direkte det du får tilbakebetalt i for mye innbetalt inntektsskatt.

Når du har penger i banken mottar du en renteinntekt på de pengene du har hatt stående på konto i løpet av året. Av denne renteinntekten må du betale 28% skatt. Skattebeløpet beregnes av ligningsmyndighetene på bakgrunn av den renteinntekten som er oppført i selvangivelsen din. Du får altså økt den totale skatten du må betale med 28% av den renteinntekten du har fått. Dersom du motter 3% rente for et innskudd på kr 40 000,  vil renteinntekten for ett år utgjøre kr 1 200. Av dette beløpet betaler du 28% skatt, dvs kr 336,- Det beløpet du får tilbake på innbetalt skatt blir dermed kr 336 lavere enn om du ikke hadde hatt penger i banken og mottatt renteinntekt.

Dersom du har innskudd utover grensen for formueskatt må du betale formueskatt for den delen av innskuddet som overstiger grensen. Du kan finne ut mer om grensen for formueskatt på skatteetaten.no. Denne grensen er høyere enn kr 40 000,-.

Lykke til med fortsatt sparing!

 

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din