Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye penger er det vanlig for en 15 år gammel jente å få fra foreldre i måneden

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvor mye penger er det vanlig for en 15 år gammel jente å få fra foreldre i måneden og er det lurt å skaffe seg en jobb i helgene? Jeg får vanligvis 1000 kr, 500 fra mamma og 500 fra pappa. De er skilt og har vært skilt i snart 5 år. Jeg føler det blir litt mer å kjøpe når man skal bo på to plasser, like mye hos begge. Jeg må jo ha noen ting dobbelt, som for eksempel må jeg ha litt mer klær og toalettsaker enn når jeg bare bor på et sted. Jeg er også veldig opptatt av klær og sminke. Av og til kjøper jeg Costume(et moteblad) og sitter og finner alle tingene jeg vil ha. Men jeg kan ikke begynne å kjøpe alt jeg vil ha heller. Det er jeg vandt til. Men jeg føler litt at mamma syns jeg bruker for mye penger på klær og sånn, men pappa sier han vil at jeg skal ha en personlig stil og jeg tror han skjønner at det er noe jeg virkelig brenner for. Men hvor mye burde jeg kunne bruke på klær og sånn i måneden? Jeg er glad for at jeg ikke er i den situasjonen at jeg bare kan peke og si at jeg vil ha noe og at jeg får det. Men det som skjer når jeg spør om jeg kan bestille noe på nettet er at foreldrene mine bare sier sånn "du kommer ikke til å bruke det" eller "du blir ikke lykkeligere uansett hvor mye klær du har". Jeg prøver ikke å kjøpe lykken min. Men når man brenner for noe burde man ikke prøve så godt man kan å holde på det liksom? Det fins ikke ord for hvor mye jeg ønsker å være de jentene i motebloggene osv som har DEN KULE STILEN LIKSOM. Jeg har jo min egen stil også, men jeg føler jeg ikke kan kjøpe klærne og sminken og skoene som jeg føler er min stil fordi jeg kan ikke begynne å bruke mye penger osv. Det er nesten litt deprimerende, det føles som jeg er en larve som aldri får vist hvor vakre sommerfuglvinger jeg ville hatt. Verken mamma eller pappa har dårlig råd, men de mener jeg ikke kan bruke pengene jeg får av dem til klær og sånn hele tiden. Jeg gjør ikke det, og med en gang jeg spør om jeg kan handle på nettet så får jeg "neeeei, kan ikke du spare litt?" eller liknende. Men om jeg handler en ny bukse på Cubus så er det helt greit. Skjønner egentlig ikke helt hvordan de tenker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Vi vet dessverre ikke noe om hva som er vanlig å få i lommepenger av foreldre, og dette avhenger jo også av foreldrenes økonomi, om man jobber noe for disse pengene hjemme, hvor gammel man er osv.

Det høres ut som om du har gjort deg opp en del tanker rundt hvordan du vil ha det, og det er bra at du reflekterer rundt dette. Akkurat hvor mye som er vanlig å bruke på klær, og hva foreldre mener om dette, varierer imidlertid også . Det er derfor litt vanskelig å gi noen pekepinn på hva som er ok eller ikke når det gjelder hvor mange nye klær man skal kjøpe, hva slags klær osv. Ofte er man jo også litt uenig med foreldre i prioriteringene. Men kanskje kan du uansett forklare dem at det med toalettsaker og sånt er ting du trenger i begge hjem, og så kan dere kanskje bli enige om hva du skal kjøpe for lommepengene du får og hva som kommer "utenom"? Her er en artikkel som gir noen tips på veien til hvordan man best mulig kan snakke med foreldrene sine. 

Det er ingen dum idé å jobbe litt for å tjene egne penger dersom det er ting man har veldig lyst på. De fleste jobber for ungdom må man selv finne. Derfor er det lurt å aktivt oppsøke steder der man muligens kan få en jobb. På mange arbeidsplasser kreves det at man har fylt 18 år for å jobbe, men det finnes også muligheter for jobb for de som er yngre på steder som butikk, kafé, gå med lokalavisa osv.

Skriv en cv og søknad (les mer i artikkelen under svaret for hvordan du gjør det), og spør etter daglig leder. Vær bevisst hvordan du fremstår, vær hyggelig, men seriøs. Fortell gjerne noe kort om deg selv, men ikke for mye - dette står jo i cv/søknaden. Vis at du er interessert og har lyst til å jobbe akkurat der. Si at du søker etter jobb, og hør om det er noe ledig. Hvis det ikke er noe ledig, spør om du uansett kan legge igjen cv/søknad, slik at sjefen kan tenke på deg neste gang det blir noe ledig.

Veldig ofte får ungdommer jobber gjennom noen de kjenner. Fortell derfor alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din eller noen naboer du kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund, passe undulaten mens de er på ferie, eller vil ha barnepass av og til? Eller kanskje naboen din jobber i en butikk hvor de trenger sommerhjelp? Eller kanskje tanta di kjenner noen? Vær kreativ og bruk nettverket ditt! 

Håper dette var til hjelp. For flere tips for hvordan man går frem for å finne seg en jobb, og hvordan spare penger, se i artiklene under dette svaret.

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din