Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg og min datter klare oss økonomisk hvis vi flytter ut?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som har vært syk i 7 år av ME. Jeg har de siste årene vært på AAP, og får minste grunnbeløp pga ingen tidligere jobb før jeg ble syk. Føler jeg faller mellom to stoler der. Mottar rundt 14000 inklusiv barnetrygd etter skatt som både jeg og min datter skal klare oss på. Jeg har en datter på 1,5 år og er samboer med pappaen til vår lille datter. Vår datter skal begynne 3 dager i barnehage fra september. I byen vi bor i så er bokostnader høye i forhold til vår lille leilighet med ett soverom. 12000.- eksklusiv strøm i mnd. Jeg og samboer går ikke lenger overens, og jeg er i ett ulykkelig forhold som jeg har kjempet for å ordne i 2 år. Jeg tror nå jeg hadde hatt bedre av å bo selv med vår lille datter, fordi jeg tror ikke lenger forholdet vårt kan fikses. Men med 14000 i mnd og rekninger som alle andre, barnehage, kost og losji, aner jeg ikke hvordan jeg skal få endene til å møtes. Jeg flytter gjerne litt utforbi byen for å minke bokostnader. Så det jeg lurer på, er om dere har ett svar til meg i NAV jungelen, om hvilke rettigheter jeg kan ha, og hvilke ytelser jeg kunne søke om? Føler alt er håpløst nå, og klarer ikke riktig å se lyset i enden av tunellen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at det må føles tungt å ha så mye å tenke på, og ikke riktig vite hvordan fremtiden ser ut. Vi skal svare deg så godt vi kan, slik at du forhåpentligvis ser litt lysere på det hele.

Hvis du flytter ut, så kan du som enslig forsørger ha rett til overgangsstønad. Det er en stønad du kan ha rett på, hvis du har mest av den daglige omsorgen for barnet. I dag utgjør full overgangsstønad 14 208 kroner pr måned, før skatt. Du mottar arbeidsavklaringspenger og da vil overgangsstønaden bli noe redusert. Du skriver at du får minsteytelsen av arbeidsavklaringspenger, som vil si 170 490 kr før skatt, i året (to ganger folketrygdens grunnbeløp). Grovt regnet i ditt tilfelle, så kan du ha rett til ca 9 900 kr ekstra i måneden som enslig forsørger. Du må selvfølgelig vente til du eventuelt får et vedtak for å være sikker på hva du vil få utbetalt.

Du kan også få dekket deler av barnehageregningen(opptil 64% av kostnaden).

Som enslig forsørger for barn under 18 år, så kan du også ha rett til utvidet barnetrygd. Det betyr at du får en ekstra barnetrygd, i tillegg til den du allerede får for barnet. Totalt vil det si 1940 kr i måneden.

Barnefar skal også være med på å forsørge deres felles barn ved å dekke utgifter til mat, klær, medisiner og så videre. Hvor mye barnefar skal betale i barnebidrag kan dere selv bestemme. Det er laget en bidragsveileder på nav.no, som kan hjelpe dere med å finne ut av riktig beløp. Blir dere ikke enige om et beløp han skal betale, så kan dere gjennom en søknad be NAV om å beregne barnebidraget for dere. Velger dere at NAV skal regne ut bidraget så koster dette 860kr(kan gis fritak for dette).

Legger ved link til søknadsskjemaer her.

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken når du flytter for deg selv. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Har du vanskeligheter med å betale depositum for en leilighet så kan du søke om å få hjelp til å dekke dette fra NAV(utleier ber ofte om tre husleier som depositumsgaranti). Du søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som du får på NAV kontoret i din kommune.

Dersom du har flere spørsmål eller synes noe er uklart, så kan du ringe oss på tlf: 55 55 33 33

 

Vi håper det ordner seg for deg :-) Ha en fin dag videre!

 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din