Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer en høyrentekonto?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp åpnet nettbank og når jeg var å fikset det hos banken, spurte jeg om jeg også kunne fått en sparekonto. Når jeg er inne på kontoen min (som for øvrig er sparebank1), ligger det en konto som alle pengene mine ligger på, og en konto som heter ''høyrentekonto'' noe spare-greier. Er det her jeg skal legge inn sparepengene mine ved å overføre dem dit? Hva er egentlig høyrentekonto? Hvis jeg legger inn pengene der, hvordan blir det da med å ta ut penger derfra senere? Og vil det bli trukket mye penger derfra når det heter høyrente? Alt dette er så nytt for meg, og jeg blir egentlig litt flau når jeg må spørre når jeg ikke vet slikt i en alder av 18. Men tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett å holde styr på alle bankbegrepene. En sparekonto kalles veldig ofte for høyrentekonto. Dette skyldes at på en sparekonto/høyrentekonto får du høyere rente på pengene dine enn du får når du har pengene på brukskonto/lønnskonto. Det beregnes rente på de pengene du har på kontoen din til enhver tid. På slutten av året (31. desember) beregner banken årets rentebeløp og setter det inn på kontoen din. Noen banker har begrensninger i hvor mange ganger i løpet av ett år du kan ta penger ut av høyrentekontoen/sparekontoen. Du kan sjekke betingelsene for din konto i nettbanken.
På lønnskontoen/brukskontoen tar du stadig ut penger ved å bruke kortet ditt. På denne kontoen får du nesten ikke rente på pengene dine. Derfor er det lønnsomt å ha en sparekonto/høyrentekonto, der du overfører penger du har til overs og ønsker å spare.
En annen sparekonto som er veldig gunstig for ungdom er BSU (Boligsparing for ungdom) I tillegg høy rente får du redusert skatten du må betale på inntekten din med 20% av det du sparer inntil kr 20 000 per år, dvs, at du kan redusere skatten din med inntil kr 4 000 per år. Det du sparer på BSU-konto kan bare brukes til kjøp av bolig. Tenker du på å kjøpe egen bolig i framtiden er det veldig lurt å begynne å spare i BSU, så snart du tjener penger og betaler skatt.
Lykke til med sparingen

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din