Hopp til hovedinnholdet

Vil bruke pengene jeg har tjent, men foreldrene mine nekter? Hva gjør jeg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

jeg har tenkt til å kjøpe meg en ny mobil til en hvis sum, og de pengene har jeg på bok, og de er selfølgelig tjent opp selv ved jobbing. Det som er problemet er at mine foreldre har tatt disse pengene over på sin egen konto sånn at jeg ikke har tilgang til de, og gitt meg en hvis sum av de pengene hver måned som jeg kan fritt bruke på hva jeg vil, men som jeg ser har jeg som er 15 ´år rett til å bruke egentjente penger på det jeg har lyst på, men trenger et mere konkret svar, siden de vil heller bryte loven enn å gi meg de pengene.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine kan ikke ta fra deg penger du har tjent selv når du er over femten år. Det står i vergemålsloven § 12. Penger du har tjent selv fordi du har jobbet (etter at du er 15 år) er bare dine. Foreldrene dine kan ikke sette dem på en konto som de disponerer hvis de ikke har tillatelse til det fra Fylkesmannen.

Foreldrene dine kan nekte deg å gjøre noe som ikke er bra for deg, eller som kan være skadelig for andre. Et typisk eksempel er hvis du bruker pengene du har tjent på å kjøpe rusmidler.

Du kan vise foreldrene dine reglene i vergemålsloven. Hvis de fortsatt ikke lar deg få bestemme over penger du har tjent selv etter at du fylte femten kan du ta opp saken med Fylkesmannen i fylket der du bor. Det står i vergemålsloven § 17. Du finner en oversikt over alle fylkesmannsembetene på Fylkesmannens nettsted.

Lenke til vergemålsloven

Lenke til oversikt over fylkesmannsembetene

Vi håper dette hjelper. Hvis du trenger mer hjelp, kan du kontakte Barneombudet på telefon 22 99 39 50 eller sende e-post til post@barneombudet.no .

 

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din