Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om kredittkort

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har mange spørsmål ang kredittkort. jeg skal ha kredittkort, jeg er veldig flink med økonomi og er svært nøye. grunnen til at jeg ønsker kredittkort er et jeg reiser svært mye til utlandet ( spes med Norwegian), og ser dermed fordelen av reiseforsikring osv. jeg ser 2 muligheter. DNB mastercard i studentpakken, og Bank Norwegian kreditt. jeg ser på BN at da tjener jeg cash points på vanlige kjøp. har dere noen erfaringer med Bank Norwegian? hva mener dere ang disse to kreditt kortene? ang kredittkort generelt. hvis man har et kredittkort som jeg forstår er det gratis og eie og bruke? Så lenge man betaler tilbake summen man har brukt på kortet innen 45 dager, stemmer dette? feks Hvis jeg kjøper en reise til USA med kredittkortet og betaler tilbake 1 dag senere kan jeg betale tilbake med en gang? Eller hvis jeg glemmer bankkortet mitt hjemme og bruker kredittkortet på butikken, kan jeg da betale tilbake når jeg kommer hjem senere på dagen? er dette likt på Bank Norwegian og DNB student master card? har du noen smarte tips ang valg av disse? en annen sak. bank norwegian har et vanlig betalingskort eller debetkort, er dette det samme som et vanlig visa kort? Hva menes med overtrekk? låner jeg penger av banken da også? Selv om det ikke er kredittkort? hvordan går det an?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fordelen med kredittkort er at det i kredittkortet ligger en forsikring som innebærer at hvis du ikke får den varen du har bestilt og betalt for, f.eks. en flyreise, så får du pengene tilbake.
Det koster deg normalt ingenting å bruke et kredittkort, dersom du betaler beløpet du har brukt tilbake innenfor fristen på ca 40 dager. (Det kan være forskjell på antall dager for forskjellige kredittkort - det må du sjekke i vilkårene for det enkelte kredittkortet). Det betyr at du kan betale inn det beløpet du har brukt på kredittkortet samme dag, dagen etter eller i hele perioden fram til det begynner å løpe renter på kortet. Rentene på et kredittkort er høye og det er ikke lønnsomt å ha en kreditt løpende, som du må betale renter på.
Når det gjelder DnB og Bank Norwegian, så er de begge banker som er underlagt norske regler. Det er dermed like sikkert å være kunde i BN som DnB. DnB er en fullkundebank, som tilbyr alle typer banktjenester og som kan nås både personlig og på nett. Bank Norwegian er en nettbank som bare tilbyr noen få produkter. Om den ene eller den andre banken er den rette for deg avhenger av hvilke tjenester du trenger. Her må du nesten sette deg inn i vilkårene for de tjenestene som er aktuelle for deg og velge utfra det.
Betalingskort er et debetkort (ikke et kredittkort). Kortet er knyttet til en brukskonto. Det er normalt å ha en brukskonto som lønnen blir overført til.  Du må ha penger på kontoen for å kunne bruke betalingskortet. Kortet er det samme som Visa eller Mastercard uten kreditt.

De fleste betalingsterminaler og minibanker er såkalt "online" hele døgnet. Det gjør at de kan kontrollere om det er nok penger på kontoen når du tar ut penger eller betaler med kortet. Noen terminaler er ikke online eller de har mistet online-kontakten for en viss periode. Da er det mulig å ta ut/bruke mer penger enn det som står på konto. Da blir kontoen overtrukket. Banken vil kreve pengene tilbake og samtidig kreve en høy overtrekksrente. Det samme gjelder hvis du har et kredittkort og bruker mer enn kredittbeløpet.

All kreditt er et lån i banken eller kortselskapet. Utover en rentefri periode påløper det renter og gebyrer på kreditten. Kreditten skal betales tilbake, men det er mulig å trekke opp igjen kreditten ved et senere tidspunkt. Dette er forskjellen fra et vanlig banklån, der det på forhånd er bestemt hvor mye som skal betales tilbake på lånet hver måned, og når lånet skal være helt tilbakebetalt. Dersom du trenger mer penger på et senere tidspunkt må du ta opp et nytt lån. Kreditten er dermed en mer fleksibel låneordning enn et vanlig lån, men du bør ha god kontroll med økonomien hvis du tar opp en kreditt, slik at du unngår at kreditten vokser og at du må betale høye kredittkortrenter.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din