Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal søke hjelp av NAV. Hvor mye penger kan jeg få?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei . Jeg er en jente på 19 år med både sosial angst og panikk angst , i tillegg har jeg depresjoner . skal søke om hjelp hos nav men vet dere hvor mye jeg kan få ? (penger) . jeg skal flytte ut og trenger penger til leilighet+++ , jeg kan ikkke jobbe og går til dpsen for hjelp :) Er det noe spesielt jeg må ta opp me dem ? jeg er ikke så flink på å snakke på møter åsånt så jeg skriver alt på en lapp sån jeg husker va jeg skal spørre om. Hilsen en litt bekymret jente som vil klare seg på egenhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, hyggelig at du skriver til oss! :-)

Vi forstår godt at du ønsker å klare deg på egenhånd, og det er bra at du får hjelp hos DPS.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må da være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber pga sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (85 245,-). Det vil si 170 490 kroner i året, før skatt. Per måned vil dette si 14 208 kr, før skatt. Får du innvilget denne stønaden, skal det også lages en plan for hva du skal gjøre fremover for å øke dine muligheter for å komme i arbeid.

Søknadsskjema for arbeidsavklaringspenger finner du her, og det må legges ved en legeerklæring til søknaden. Du må i tillegg sende inn et skjema som heter "Egenvurdering", og dette finner du her.

Hvis du sender inn søknad om arbeidsavklaringspenger, så vil du etterhvert bli kontaktet av en saksbehandler på NAV kontoret ditt, som ofte ønsker et personlig møte med deg. Det er for å snakke om situasjonen din med deg, og danne et bilde av hvem du er og hva NAV kan hjelpe deg med. I forkant av møtet så kan du for eksempel lese litt om arbeidsavklaringspenger, hva stønaden innebærer, rettigheter og plikter.

 

Vi ønsker deg en fin dag videre.

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din