Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å samle alle lån i ett huslån?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 20 år som er samboer med en på 24 år. Vi har kjøpt oss et hus for et års tid siden.. ( eller han har kjøpt) moren hans kausjonerer for 400 000kr ogmlånet på huset er på 1,1 mill. Vi har også billån på 180 000kr som vi skal prøve å få inn i huslånet. Jeg har en 70% fast nå. Ca 200 000 i året. Han har 450 000 i året. Jeg har 150 000'i forbukslån, men ingen betalingsanmerkinger. Og boligen er pusset opp mye så vi regner med den har steget 150 000 i verdi. Skal ha takstmann etterhvert. Er så spent på møte med finansrådgivern våres. Trur dere jeg fårmblitt med på lånet? Og bakt min forbrukslån og billånet inn i huslånet? Håper dere vil svare, følger spent med!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Både billån og forbrukslån er vanligvis dyre lån med høy rente. Derfor er det lønnsomt å samle slike lån i boliglånet, eller nedbetale denne gjelden så fort som mulig. Forbrukslån og billån må betales tilbake på kortere tid enn boliglån. Dette gjør også at utgiftene blir høye. Jeg skjønner derfor at dere er interessert i å samle lånene deres.

Utfordringen er at Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at boliglånet ikke er høyere enn maksimalt 85% av boligens verdi. Lån utover denne verdien må ha annen sikkerhet (i tillegg). For dere blir det viktig å beregne hvor mye lån som kan sikres innenfor 85% av verdien på boligen (den delen som er sikret hos moren hans kan trekkes fra). Med utgangspunkt i den taksten dere får kan dere beregne dette. (Noen banker vil ikke akseptere så høy belåning som 85%, men dette er likevel en øvre grense.)

Dersom dere ikke får refinansiert (alt dere ønsker), kan dere spørre om banken kan gi dere avdragsfrihet på boliglånet mens dere tilbakebetaler så mye dere kan så fort som mulig på forbrukslån/billån. Avdragsfrihet er vanligvis ikke så økonomisk gunstig på sikt, men det kan være svært lønnsomt hvis avdragene i stedet blir benyttet til å nedbetale dyre forbrukslån. Dersom banken lar dere refinansiere alt er det viktig at dere nedbetaler den totale gjelden til et lavere nivå, slik at dere ikke er så sårbare hvis det kommer ekstra utgifter senere (f.eks. bytte av bil eller reparasjoner).

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din