Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til penger fra NAV når jeg fyller 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Heisann :-) Jeg lurer på om jeg har rett til å få penger av nav når jeg fyller 18? Jeg går ikke på skole pga den psykiske helsen min, og har hatt et år fri. Dette året skal jeg prøve å jobbe gjennom oppfølgingstjenesten. Har fått vite at jeg kan jobbe 3 dager i uka og får 200 kr pr dag. Men når jeg fyller 18, har jeg rett til å få penger fra nav da, mens jeg jobber gjennom oppfølgingstjenesten? Jeg prøve jo å komme meg ut da, i arbeidslivet. Jeg bor hjemme med moren min, og har tenkt og bo her en stund til. Men hun sliter med økonomien, pluss når jeg blir 18 får hun ikke penge støtte for meg lenger. Og jeg vil gjerne hjelpe til med penger :/ Hisen en fortvilet jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår godt at du ønsker å bidra økonomisk til din mor så lenge du bor hjemme.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber på grunn av sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (88 370,-). Det vil si 176 740 kroner i året, før skatt.

Får du innvilget denne stønaden, skal det også lages en aktivitetsplan for hva du skal gjøre fremover for å øke dine muligheter for å komme i arbeid. Det kan være behandling, ulike tiltak, kurs og lignende.

Du kan søke tidligst den dagen du fyller 18 år. Sammen med søknaden så må det legges ved en legeerklæring, og skjema for egenvurdering. Du må også registrere deg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14. dag.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din