Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg fritt overføre penger?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg lurer på hva som blir følgende i denne situasjonen. Jeg er under 18, har mye penger. . Jeg har sans for business. Jeg vet at renter på barnespar kontoer er veldig høye, og kan tjene et par tusen i året om man har litt penger på dem. Går det an å overføre de pengene (par hundre tusen) til min brors barnespar konto når jeg blir 18 år - for å tjene en del ekstra på renter i året? Og hva skjer/hva gjør skatteforbundet med det dersom jeg ønsker å flytte disse 300k eller mer over til min egen konto når jeg er i 20 årene? Er det lov, får jeg noen gebyrer eller noe siden jeg plutselig tar inn masse penger på kontoen min (formueskatt) ? Reagerer ikke dem når man plutselig får så mye penger inn på kontoen? Hadde vært fantastisk om dere har svar på dette Mvh ungdom

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så lenge du er under 18 år kan du ikke fritt disponere/gjøre hva du vil med penger du ikke selv har tjent. I utgangspunktet er det foreldrene dine som har ansvar for pengene dine fram til du er 18 år.

Har du mer enn ca 180 000 skal Overformynderiet sikre at pengene dine ikke blir brukt på en uheldig måte for deg. Barnespar høres ut som en sikker og lønnsom måte å ta vare på pengene dine til du er 18 år. Da bestemmer du selv hvordan du vil plassere pengene.

Det høres imidlertid ikke ut som en god ide å føre pengene dine over til din brors barnesparkonto. Overfører du pengene til noen andre, er du avhengig av at de fører pengene tilbake til deg. Skjer det noe med broren din, eller han velger å bruk av dine penger har du få rettigheter. Det finnes andre gode og sikre investeringsalternativer du kan velge når du blir 18 år. Boligsparing for ungdom (BSU) er den absolutt mest gunstige spareformen for ungdom som jobber og betaler skatt.

Du må betale skatt på renteinntekter. Skatten utgjør 27% av renteinntekten. Banken sender melding til skattemyndighetene om hvor mye renter du har tjent det siste året.

Formueskatt er skatt du betaler på selve formuen. Det er ikke formueskatt på formue under kr 1 million.

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din