Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om lån, egenkapital og kjøp av bolig i fremtiden.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er student på bachelor, første året. I år tok jeg opp begrenset lån på 55.000. Dette låner bruker jeg, fordi jeg av helserelaterte grunner ikke får jobbet så mye i år. Til neste år og det siste året, skal jeg begynne å jobbe, men tenker på å ta opp fullt lån (begge årene) for så å sette dem på høyrentekonto uten å røre dem. Mine spørsmål er som følgende: 1. vil det lønne seg med tanke på egenkapital når jeg etter endt utdanning vil kjøpe leilighet? 2. kan jeg sette inn studielånet på BSU og bruke det som egenkapital? 3. Jeg syntes det er vanskelig med renter, nedbetaling og så videre. Vil det være mulig for meg å få lån til å kjøpe leilighet om 2/3 år, så fremt jeg har disse pengene på konto og har fått utdannelse og trolig jobb? 4. Dette begrensete lånet jeg har tatt opp i år vil jeg økonomisk sett ha mulighet til å nedbetale allerede om et år - vil det være noe å anbefale? På forhånd, takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på om du mener studielån eller et forbrukslån i bank når du skriver at du tar opp et begrenset lån. Når det gjelder forbrukslån, vil renter og gebyrer være høye. Det er ikke økonomisk gunstig å ta opp forbrukslån. Jeg forutsetter derfor at du snakker om studielån:

1) Studielånet er rentefritt i utdanningsperioden. Derfor er det lønnsom å ta ut fullt lån og sette pengene på en høyrentekonto. På den måten vil du motta en renteinntekt på pengene. Når du skal kjøp bolig setter banken en grense på finansiering av kjøpesummen for boligen til 85%. Du må altså ha minst 15% egenkapital. Alle innskudd på konto regnes som egenkapital, selv om du har studielån ved siden av. Studielånet, som står på konto, kan derfor regnes som egenkapital ved kjøp av bolig.

2) Du kan fylle opp BSU-kontoen med studielånet. Problemet er at du ikke få glede av skattefordelen dersom du ikke har hatt en inntekt som gjør at du betaler nok skatt. Siden du kan spare på BSU helt til du er 33 år, kan det være lønnsom å vente med å fylle opp BSU-kontoen til du har en jobb der du betaler skatt. I mellomtiden kan du sette studielånet på en høyrentekonto.

3) Dersom du har egenkapital (penger på sparekonto) som tilsvarer 15% av kjøpesummen på den boligen du ønsker å kjøpe, og du har en inntekt som gjør at du kan betale de månedlige utgiftene på et lån på 85% av kjøpesummen, vil du kunne få lån til bolig i banken din.

Dersom du trenger studielånpengene til egenkapital til bolig, bør du ikke innfri studielånet. Studielånet er et lån med lav rente - mye lavere enn renten på forbrukslån, og noen ganger lavere enn renten på boliglån. Det er også regler som gjør at studielånet blir slettet hvis man blir ufør eller dør. Dette gjør at de fleste venter så lenge som mulig med å nedbetale studielånet, og heller nedbetaler forbrukslån og boliglån.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din