Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om kredittkort.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe angående kredittkort. Jeg har ikke det, men vurderer. Jeg har lest at det som regel er gratis å bruke kredittkort. Det står også noe med minstebeløp, og det forstår jeg ikke. F. eks. 3% av utestående saldo, minimum 300 kroner. Blir det 3% på det jeg har lånt? Er dette noe som skal betales uansett og hver måned, eller bare hvis jeg ikke tilbakebetaler innen forfall, og rentene begynner å løpe? Det blir vel ikke "gratis" å bruke hvis dette må betales uansett. Og hvis jeg alltid tilbakebetaler alt innen fristen, blir det totalt sett noe dyrere med kredittkort enn det blir med debitkort da, på f. eks. 1 år? Og hva menes med kredittramme? F. eks. 5000 - 150 000 kr. Kan jeg ikke bruke kortet på summer mindre enn 5000 kr? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mange kredittkort gir rentefri kreditt i 30-40 dager. Da får man altså en utsettelse på betalingen av det man har kjøpt, uten at dette koster noe i utgangspunktet. Klarer man å betale tilbake innen fristen, er normalt ikke kredittkortet dyrere enn et debetkort. Kredittkort kan også være nyttig å ha for eksempel ved kjøp av reiser. Dersom reisearrangøren eller flyselskapet går konkurs er man forsikret mot å tape det man har betalt for reisen, så lenge reisen ikke blir noe av.

Problemet med kredittkort er at mange blir fristet til å kjøpe ting de egentlig ikke har penger til, men som de tenker at de skal klare å betale innen fristen. Problemet er at mange overvurderer sin egen økonomi, og at de ikke klarer å tilbakebetale kreditten innen den rentefrie fristen. Da blir kreditten veldig dyr. I tillegg til et månedlig gebyr, som kan være fra 50 til 100 kroner, kommer en høy rente, ofte over 20% per år. (Noen kredittkortselskaper opererer med rente per måned. En rente på f.eks 2% per måned blir jo 24% per år). Det betyr at det minimumsbeløpet som det står at du må betale i måneden (f.eks. kr 300) nesten bare dekker renter og gebyrer, og dermed nesten ingen tilbakebetaling av kreditten. På denne måten kan du betale måned etter måned, nesten uten at kreditten blir mindre.

Kredittramme er det beløpet du totalt har tilgjengelig på kredittkortet. Du har mulighet til å bruke kredittkortet til betalinger opp til en kredittramme på f.eks kr 100 000. En så høy ramme er selvfølgelig mye mer enn det en vanlig person kan betale tilbake innen fristen, så dersom man utnytter en så høy kredittramme vil man måtte leve med høye renter og termingebyr over lengre perioder. Kredittkortet kan brukes ned til summer på bare noen kroner og for nesten alle kjøp.

For mange har bruk av kredittkort drevet dem inn i gjeldsfeller eller luksusfeller, fordi gjelden stadig har økt, og blitt stadig dyrere og vanskeligere å betale tilbake.

Dersom du skaffer deg et kredittkort bør du ha god kontroll over økonomien og sikre at du ikke opparbeider deg dyr gjeld det blir vanskelig å tilbakebetale.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din