Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til stipend som borteboer?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg studerer ved et universitet, og bor hos faren min, men også med kjæresten min. Har tinger begge plassene, og sover noen ca samme antall døgn i begge hjemmene. Hva skal jeg velge i forhold til stipend, hvis jeg sier jeg bor hos faren min får jeg ingenting. Men bor jeg hos kjæresten min får jeg som alle andre. For meg betyr dette enormt mye! Lånekassen kan jo ikke komme å se om jeg spiser middag til mine foreldre, eller om jeg overnatter. Så lenge kjæresten min og jeg har en kontrakt er det vel greit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få omgjøring i fra lån til stipend, så må du være borteboer, det vil si at bostedet ditt er et annet en der foreldrene dine bor.
Det er klart at det er lov å komme hjem på besøk en gang i blant, men dersom du bor 50/50 hos din far og din kjæreste, så er det på kanten.

Det beste in en slik situasjon er å sende inn en e-post i fra Dine sider når du søker, der du opplyser om hva situasjonen er. Da kan Lånekassen selv vurdere om du er borteboer eller hjemmeboer.

Lånekassen kan kontrollere om man faktisk bor på det stedet man har oppgitt i søknaden. Som regel så gjøres det ved at det velges ut tilfeldige stikkprøver.

Konsekvensen av å gi feil opplysninger kan være at stipend blir gjort om til lån, eller at du mister retten til støtte for en periode.


Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din