Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg ikke klarer å betale hele Mastercard-regningen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et lite problem. Vaskemaskinen min røk, og da måtte jeg bruke mastercardet når jeg skulle kjøpe ny. Den kostet 5000 kr. Men jeg har ikke mulighet til å betale helle regningen med en gang. Derfor ha jeg bestemt meg for å dele den opp, da betaler jeg 1000 kr første måneden og 800 kr de andre måneden, for det har jeg funnet ut funker best for meg. Er litt nervøs for jeg har aldri delt opp en mastercardregning før. Moren min sa det går bra for 5000 er ikke så mye og da kan ikke rentene bli så høye? Er dette sant? Kommer det til å gå fint? Jeg vet at jeg klarer å betale det jeg har bestemt meg for hver måned, men jeg tenker på rentene. Jeg vet at det lønner seg å betale hele beløpet med en gang, men denne gangen her så går ikke det. Håper på et forståelig svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du betaler hele Mastercard-regningen innen fristen, slipper du ekstra renter og gebyrer. Når du ikke betaler hele regningen må du betale renter på den delen av beløpet som du utsetter å betale. Renta på kredittkort er høy, derfor får du et ekstra beløp å betale i tillegg til det du skylder. I tillegg beregnes et gebyr hver måned du bruker på å tilbakebetale det du skylder. Hvis du nedbetaler restbeløpet på f.eks. 4 måneder må du gange gebyret med 4. Ofte utgjør gebyret ca 100 kroner i måneden. Rentene vil kanskje utgjøre ca 50 kroner per måned, men vil synke for hver måned når gjelden blir mindre.

Så lenge du klarer å betale det du har bestemt deg for vil det antagelig ikke oppleves som altfor dyrt å ha et forbrukslån for en gangs skyld. Problemet blir hvis du stadig låner opp kreditten. Da vil du oppleve at du får ganske store faste utgifter til renter og gebyrer. Det vil være billigere for deg og mer lønnsomt hvis du klarer å spare opp en liten buffer slik at du slipper å ta opp kredittkortgjeld når du får en uforutsett utgift. Foreløpig høres det likevel ikke ut som du har noe stort problem. Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din