Hopp til hovedinnholdet

flinkere å spare på pengene mine

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 17 år som sliter med å spare penger. Jeg har dårlig økonomi, og bruker pengene mine på alt mulig jåss. Lurer på hvordan jeg kan bli flinkere å spare på pengene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Så flott at du ønsker å rydde opp i økonomien og tenke over hva du trenger å bruke penger på og ikke.

For å bruke mindre penger og spare, bør du lage et budsjett. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du tjener/har, og hvor mye penger du må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark, og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene dine den neste måneden. Dette kan være lønn for jobbing, ukepenger hjemmefra, penger du får i bursdagsgave, penger du har på bankkonto osv. Regn sammen alle inntektene/alt du har, og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver du opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du får/har, og hvor mye penger du vil bruke. Det viktige er jo at summen for hvor mye du vil bruke ikke er høyere enn summen for de pengene du skal tjene. Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du tjener.

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet. Og tjener du mer enn du bruker, kan disse pengene gå til ekstra sparing. Det kan være utfordrende å holde seg til budsjettet når det frister å kjøpe ting du får lyst på, men her må du bare være tøff. Et skikkelig budsjett vil gjøre at du ikke bruker mer penger enn du har, og i tillegg klarer å spare.

Under dette svaret finner du flere artikler med råd om hvordan spare penger, og hvordan du eventuelt kan tjene penger om du vil det!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Så mye må du spare

Bukse til salgs (colourbox.com)

Her finner du kalkulatorer som kan beregne alt fra kostnadene ved impulskjøp til hvor mye du må spare til russetiden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din