Hopp til hovedinnholdet

Hva betyr å ha kausjonist? Hvor mye egenkapital må jeg ha?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hvordan fungerer det med og ha kausjonist? si jeg skal ta lån på 2,5-3 milioner. hvor mye egenkapital må jeg då ha ca?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Finanstilsynet krever at bankene passer på at de som kjøper bolig har egenkapital på minst 15% av kjøpesummen. Hvis du kjøper en bolig som koster 3 mill kreves det en egenkapital på minst kr 450 000.

Bankene har mulighet til å fravike kravet til oppspart egenkapital dersom det gis pant i annen eiendom uten så høy belåning. I noen tilfeller godtar de også en kausjonist i stedet for, eller som en del av egenkapitalkravet.

En kausjonist er ansvarlig for lånet på samme måte som låntaker. Dersom låntaker ikke betaler, vil banken kreve at kausjonisten betaler. Dersom kausjonisten heller ikke betaler kan banken selge boligen til låntaker eller kausjonist for å få dekket inn sitt krav.

Om banken kan godta en kausjonist i stedet for deler av egenkapitalkravet vil være avhengig av kausjonistens økonomi og ditt og kausjonistens kundeforhold i banken. Du må derfor ta kontakt med banken din og høre hva den krever.

Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Kan du få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din