Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når en regning går til inkasso?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva inkasso betyr og hva som skjer når man ikke betaler regninger/ betaler i tide? Jeg fikk en bot for 2mnd siden og mente det ikke va riktig, også fikk eg regning for 1mnd siden. Eg klaget men fikk avslag. Ingen av foreldrene mine jobber fordi de ikke kan og jeg har nesten ingen inntekt bortsett fra dem. Hva betyr innkasso? Kan jeg miste eiendommene min? Gå i fengsel? Eller nokke slikt? Har tenkt å betale det ned men har ikke anledning akkurat nå! Hva skal eg gjøre egentlig? Alldri fått noe innkasso før nå..:////

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du ikke betaler en regning som står på deg blir regningen sendt til inkasso. Utgiftene knyttet til å purre deg og følge opp dette kravet kommer som ekstra omkostninger på din regning. Dette blir ofte dyrt og det er derfor veldig viktig å betale regninger før de går til inkasso. Dersom du ikke er enig i regningen må du klage og begrunne hvorfor den er feil. Dersom du ikke får medhold i klagen må du enten betale regningen eller gå til rettsak mot den som har sendt deg kravet.

Hvis du ikke får medhold i at du slipper å betale og du likevel ikke betaler, vil inkassoselskapet forsøke å få tilbake pengene på en annen måte. Da kan de enten får namsmannen til å foreta et fast trekk i inntekten din, eller legge beslag på noe du eier, som selges til dekning av regningen.

Dersom du for tiden ikke har tilstrekkelig inntekt til å bli trukket for et fast beløp, eller du ikke har eiendeler de kan ta beslag i, stilles inkassosaken i bero. Da vil inkassoselskapet sjekke med jevne mellomrom om du har fått økt inntekt eller har skaffet deg eiendeler de kan ta beslag i. Dersom du eier en bolig kan de ta utleggspant i boligen og kreve at boligen blir solgt for å dekke kravet.

Du blir altså ikke kvitt ett inkassokrav. Det beste du kan gjøre er å ta kontakt med de du skylder penger og forklare situasjonen din. Forhåpentligvis kan du få en avtale om å betale litt hver måned, slik at du kan bli kvitt regningen. Dersom du ikke selv klarer å ordne opp i dette, kan du ta kontakt med en økonomisk rådgiver i kommunen, som kan hjelpe deg med å få til en avtale.

Det er veldig viktig at du gjør det du kan for å få ryddet opp i dette. Ellers vil du få registrert en betalingsanmerkning på deg, som vil gi deg mange problemer senere. Bl.a. får du antagelig ikke kjøpt et mobilabonnement og du vil heller ikke få lån i bank.

Håper du klarer å få ordnet opp i dette.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ubetalte regninger? Unngå inkasso!

Jente er sjokkert når hun ser på laptopen sin (colourbox.com)

Har regningen gått til inkasso? Hva betyr det, og hvorfor bør du unngå det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din