Hopp til hovedinnholdet

hvordan bli flink til å spare penger?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Har et liiite problem. Jeg er glad i å bruke penger. Tenker "siden det vat så billig så gjør det ingenting om jeg kjøper det" og så blir dey bare mer og mer "småting" som til slitt egentlig blir en del penger. Eller så bruker jeg å tenke "men jeg trenger jo faktisk en ny hårkur", eller "jeg trenger en ny fuktighetskrem siden den forrige er tom, og så skal jeg ikke kjøpe mer", men så ender jeg bare opp med å bestille mer. Trenger virkelig å spare penger, men det et ikke lett når det går noen penger her og noen kroner der. Tips til hvordan jeg kan innføre "kjøpestopp" av unødvendige ting?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål, det er bra at du spør om råd!

Det beste tipset for å spare penger, er å lære seg å lage budsjett slik at man får bedre oversikt over hva man har. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du tjener, og hvor mye penger du må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene dine den neste måneden. Dette kan være lønn for jobbing, ukepenger hjemmefra, penger du får i bursdagsgave osv. Regn sammen alle inntektene og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver hvordan bli flink til å sdu opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du får/har, og hvor mye penger du vil bruke. Det viktige er jo at summen for hvor mye du vil bruke ikke er høyere enn summen for de pengene du skal tjene. Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du tjener.

 

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet. Og tjener du mer enn du tror, kan disse pengene gå til ekstra sparing. Det kan være tøft å holde seg til budsjettet når det frister å kjøpe ting du får lyst på, men her må du bare være tøff. Et skikkelig budsjett vil gjøre at du ikke bruker mer penger enn du har, og i tillegg klarer å spare. 

 

Under dette svaret finner du flere artikler med råd om hvordan spare penger!
Vennlig hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din