Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg tjene penger?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg sliter med å ha penger i tider. jeg får ikke ukepenger og klarer ikke å skaffe meg jobb. jeg jobber litt ekstra i huset når jeg får tilbud om det og hos tante og onkel. jeg skal forhåpentligvis fytte på valle vgs til høsten og lurer på hva jeg kan gjøre for å tjene penger når jeg bor der. og andre tips til å tjene penger i sommer :))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål!

Dine foresatte er økonomisk ansvarlige for deg og skal sørge for at du har det du trenger. Noen trenger likevel å skaffe seg en liten inntekt for å kunne ha en egen økonomi.

Når du har fylt 15 år kan du ha arbeid som ikke er til skade for din sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det betyr at du eksempelvis kan ta butikkarbeid og rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.

Den beste måten å finne seg jobb på når man er 15 år er å oppsøke steder du kunne tenke seg å jobbe. Stikk innom butikker og arbeidsplasser og spør etter daglig leder. Du bør har tenkt ut på forhånd hva du kunne tenke deg å gjøre der, hvor mye du kan jobbe og hvorfor du mener du passer til et slikt arbeid. Ta gjerne med en søknad og CV du kan gi fra deg.

Hvordan du skriver søknad og CV kan du lese mer om i artiklene under svaret. Kort sagt er en CV et faktaark om deg og en søknad er et brev hvor du skriver litt om deg selv og hvorfor du har lyst til å jobbe på stedet. På Ung.info finner du også mange gode tips.

Det er mange ulike steder du kan søke jobb. For eksempel butikker, kontor, kiosk, cafe, bibliotek, restauranter, hotell osv. Du kan også søke sommerjobber mange steder. Du kan ikke selge alkohol og tobakk, men kan stort sett jobbe de fleste andre steder.

Et godt tips er å snakke med andre om at du vil ha jobb. Kanskje kjenner du noen som jobber et sted og som kan anbefale deg? Kanskje noen i familien, en nabo eller andre du kjenner vet om en jobb?

Et annet alternativ er å henge opp lapper i nærområdet om at du kan utføre ulike typer arbeid i sommer. Det er sikkert noen som trenger litt ekstra hjelp.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

CV for deg uten jobberfaring

Jente sitter i gresset med en pc (colourbox.com)

Hva skriver du egentlig på CVen om du aldri har hatt noen vanlig jobb før?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din