Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg tjene? Hva er en referanse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal søke jobb og har noen spørsmål om CV ogsånn. 1. Hva er referanse i sammenheng med cv? 2. Hvor mye kan en som er 15 år tjene i året hvis man jobber i matbutikk? 3. Må man betale skatt selvom man er under 18? 4. Kan man jobbe i kassa på matbutikk når man er 15? 5. Må man skrive jobbsøknad og CV eller er det det samme? Hvis ikke, hva er forskjellen på en CV og jobbsøknad 6. Hvor mange timer i uka er det vanlig å jobbe når man er 15?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du skal søke jobb!

1. Referanse: En referanse er kontaktinformasjon til en tidligere arbeidgiver eller andre som kan si noe om hvordan du vil være på jobb. En av grunnene til å kontakte referansepersoner er at de skal kunne bekrefte opplysninger som du oppgir på CV og i søknad. Hvis du ikke har hatt jobb før, kan en referanse også være for eksempel en fotballtrener, en lærer eller andre voksenpersoner som du stoler på (ikke familie). Du må avtale med referansene før du kan sette dem opp.

Det vanligste er å ha referanse ETTER du har jobbet et sted, en tidligere sjef f.eks. Når det er din første jobb, kan det være fint å spørre kontaktlærer eller lignende. Det kan også hende at du ikke trenger å ha det.

2. Lønn: Vi har ikke egne regler for minstelønn i Norge, så dette kan nok variere fra butikk til butikk. Men en vanlig lønn du kan forvente deg som 15-åring, er rundt 100,- i timen.

Frem til du blir 18 er det også begrensninger på hvor mye du kan jobbe. Du er ment å være skoleelev først og fremst, så arbeidsgiver har ikke lov til å la deg jobbe for mye, eller sånn at det går ut over din egen helse, sikkerhet eller skolegang. 

Men la oss si du jobber et par kvelder i uken til 100,- i timen, kan det bli en del tusen i løpet av et år. 

3. Skatt: Ja, man teller som skattepliktig når man er 15. Men det fins noe som heter Frikort, som du må registrere hos Skatteetaten. Det betyr at hvis du tjener under 50.000 det året, slipper du å skatte. Hvis du tror du tjener over 50.000, må du søke om å få skattekort. Da vil du betale skatt av de pengene du tjener over 50.000.

4. Jobbe i kassa på matbutikk: Som regel kan du ikke jobbe i kassa på matbutikk når du er 15 år. Dette er fordi man skal selge tobakk og alkohol, og da trenger man å være 18. Likevel finnes det unntak, særlig i mindre kiosker og butikker - og absolutt steder hvor de ikke selger alkohol eller tobakk, som f.eks et bakeri eller en lekebutikk.

Men de største matbutikkene har gode jobbmuligheter likevel, for der har de egne ansatte, ofte under 18 år, som jobber med å fylle varer, fikse panteautomaten, etc. På en mindre butikk er det de samme ansatte som sitter i kassa og rydder. Men i de store går det altså an å jobbe på gulvet selv om man er under 18.

5. Må man skrive jobbsøknad og CV? Ja, det er fint og vanlig å skrive begge deler. Når du er ung så trenger du ikke legge så kjempestor vekt på det, men det er fint å få med - særlig søknaden.

CV-en er et faktaark om deg selv - hvor gammel du er, hvor du bor, hvor du går på skole, hvilke språk du snakker, etc. Når man er 15, er det ikke forventet at CV-en skal være verken lang eller utfyllende, så bare lang en enkel og pen oversikt. Man kan putte inn informasjon i en mal man laster ned på nettet.

Søknaden er ikke et faktaark, men en tekst på ca en halv side - en side som forteller hvem du er, hvilken bakgrunn du har, hvilke egenskaper du har, hvorfor du har lyst til å jobbe, sånne ting.

Vi har lagt ved noen artikler nederst her hvor du kan lese mer om forskjellen mellom disse.

6. Hvor mange timer i uka er det vanlig å jobbe når man er 15? Vanskelig å svare på - men det vanlige er å bruke mesteparten av tiden sin på skole. Kanskje et sted mellom 5-10 timer i uka, hvis man i det hele tatt bestemmer seg for å jobbe? Dette må man finne ut av selv :)

 Lykke til i jakten, bare spør mer!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

CV for deg uten jobberfaring

Jente sitter i gresset med en pc (colourbox.com)

Hva skriver du egentlig på CVen om du aldri har hatt noen vanlig jobb før?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din