Hopp til hovedinnholdet

Når søker jeg skattebegrensning på grunn av liten skatteevne.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har aap og har stått på det noen år, jeg klagde på skatteoppgjøret mitt for 2015 og fikk skattebegrensning på grunn av liten skatteevne. Det jeg lurer på om jeg kan få det nå, eller må jeg vente til neste år og få det tilbake på neste skatteoppgjør? Jeg har ikke skrevet noe i selvangivelsen fordi jeg trodde at situasjonen min ble annerledes i år, men jeg blir stående på aap i lang tid fremover, mest sannsynlig noen år, og det er slitsomt å leve med lav inntekt over tid, så hadde vært greit å få betalt mindre skatt nå, selv om jeg får tilbakebetalt så er det nå jeg trenger det mest. Jeg får ikke søkt om ung ufør fordi jeg skal ta tre fag på vgs neste år, og nav mener da at jeg ikke får lov til å søke fordi jeg regnes som arbeidsfør når jeg skal gå skole, så derfor blir jeg værende på aap.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ifølge skatteetaten.no gis ikke skattebegrensning ved liten skatteevne automatisk. Du må selv legge inn tilleggsopplysninger om dette i skattemeldingen post 5.0, tilleggsopplysninger. Skattemeldingen kom for noen måneder siden. Nå som skatteoppgjøret er kommet er det antagelig for sent å søke skattebegrensning for 2016. Du kan eventuelt kontakt skatteetaten i din kommune.

Dersom situasjonen din ikke endrer seg, er det viktig at du søker om skattebegrensning når du får skattemeldingen for 2017 våren 2018. Du søker ved å registrere i selv skattemeldingen og sende inn denne.

Du kan lese mer om krav til beregning av skattebegrensning her:

www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/skattebegrensning-ved-liten-skatteevne1/

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din