Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt trukket 50% skatt. Hva gjør jeg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Ungdom som lurer på noe. Jeg mottok lønning fra jobben min idag. Da var beløpet tydelig mindre en hva jeg selv hadde regnet ut. Så sjekket jeg lønnslippen, da hadde halvparten blitt trekt i skatt, helt sikkert på grunn av at jeg ikke hadde bestilt frikort i år. Men FØR jeg begynte å jobbe, skulle jeg bestille, men da sto det på Skatteetatens sider at jeg ikke trengte bestille nytt frikort hvis jeg hadde det ifjor. Og da jeg leste dette, droppet jeg jo selvfølgelig å bestille nytt frikort. Men hva er det jeg har gjort feil, siden det har blitt trukket 50% uansett? Det sto jo at jeg ikke trengte bestille nytt? Takk for evnt svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom arbeidsgivere ikke har mottatt frikort eller skattekort har de plikt til å trekke 50% skatt av lønn. Det er mulig du har fått feil opplysninger fra Skatteetaten. Uansett bør du bestille frikort og levere det til arbeidsgiveren din så raskt du kan. Da er det mulig du vil få tilbakebetalt skatten de har trukket når du får neste lønn. Dersom det er for sent å få skattebeløpet tilbake (fordi de har overført det til skatteetaten allerede), vil du få skattebeløpet tilbake i forbindelse med skatteoppgjøret neste år.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din