Hopp til hovedinnholdet

Uføretrygd og opphold i utlandet

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har fått invilget uføretrygd(ung ufør) Syns reglene er litt uklare vedrørende Lengre opphold/bosetting i utlandet, så stiller noen spørsmål/faktapåstander her Vist man flytter til et land norge har trygdeavtale med, før man har bodd 36år i norge mister man ung ufør-tillegget, men Ikke hele trygden, så fremst alt er gjort "riktig" da selvsagt? Med andre ord: Så må man fysisk befinne seg i norge over 50% om man skal beholde "alt" før man har fylt 36, Men man vil ikke miste alle ytelsene hverken før eller etter fylte 36 om man flytter til feks ungarn på heltid , Så fremst man gjør alt riktig, og avtalene mellom landene ikke endrer seg på sikt? Jeg har til nå kun bodd i Norge. Vennligst ikke referer til Nav sine sider om temaet, da jeg etter saumfaring av disse fortsatt synes Det er litt uklart:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Spørsmålet er egentlig hvor vidt du fremdeles er medlem i folketrygden.

Når du oppholder deg i utlandet kortere enn 12 måneder er du fortsatt medlem i folketrygden.

Skal du veksle mellom å være i Norge og i utlandet, må du være i Norge i minst 6 måneder hvert kalenderår (01.januar til 31. desember) for ikke å miste medlemskapet.

Hovedregelen for opphold eller flytting til Eu/EØS land er at man har rett til utbetaling av uføretrygd, men ikke at tillegg, sånn som f.eks. ung uføre.

Det finnes viss unntak her, og for å vite om du faller inn under hovedregelen eller unntakene, så vil jeg anbefale deg og sende dette spørsmålet inn via Ditt NAV,da kan vi foreta en vurdering av hva du vil ha rett på dersom du flytter til utlandet.

  

Svar på spørsmål om innreise eller oppholdstillatelse:
UDI (Utlendingsdirektoratet) har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker. Ung.no har dessverre ikke mulighet til å svare deg på spørsmålet ditt, så ta kontakt med UDI.

Du kan lese mer på www.udi.no De har også en informasjonsstjeneste på telefon: 23 35 15 00.

 

Hilsen redaksjonen, ung

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din