Hopp til hovedinnholdet

Kan pappa holde igjen pengene mine - og kan han ødelegge min jobb?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har litt penger igjen etter konfirmasjonen min og pappa sa at han skulle pare på de hvis det var noe jeg ville ha. Nå har jeg funnet noe jeg vil ha og har spurt pappa om jeg kan få litt av pengene til og kjøpe produktet. han sier bare nei og at det er penger som jeg skal spare enda jeg sier at det er mine penger som jeg har fått i gave og at det står at jeg skal ha egen styring over penger jeg har tjent gjennom arbeid og gaver, da blir han bare sur og sier at han skal si til sjefen min at han ikke skal ringe meg hvis det er noen vakter jeg kan ta. så det jeg lurer på er: kan pappa holde igjen pengene mine og kan han ødelegge min jobb og instekskilde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Dilemmaet du beskriver er det nok mange ungdommer som kjenner seg igjen i. Det er jo ikke uvanlig at ungdom og foreldre har veldig ulike meninger om hva som er fornuftig og nødvendig å bruke penger på.  

Spørsmålet ditt har ikke noen helt klare svar. Men det jeg kan fortelle deg, er at lovens utgangspunkt er at ungdom over 15 år selv bestemmer over penger som de både har tjent og fått i gave. Den loven jeg refererer til heter vergemålsloven, den har du kanskje hørt om ettersom du har snakket med pappa om at du har rett til å bestemme selv over pengene dine. Følg linken - og se gjerne på loven sammen med han!

MEN - for det er et "men" her! Selv om du ifølge loven har rett til å bruke egne penger etter fylte 15 år hvis ikke annet er avtalt, er det slik at den eller de som har gitt deg konfirmasjonsgaven kan sette noen betingelser. F.eks. kan bestemoren din gi deg en pengegave på betingelse av at pengene brukes til utdanning eller bolig. Og da må du vente til du er klar for å bruke penger på dette. Dette styrer foreldrene dine frem til du er 18 år. Hvordan er situasjonen hos deg? Ble det satt noen betingelser for de pengene pappa nå holder igjen? Det kan være lurt å finne ut av dette, det vil isåfall løse noe av uenighetene. Dere kan rett og slett spørre hver og en av de som ga deg pengegaver hvordan de tenkte at du skulle bruke den.

Dersom det ikke er satt betingelser for noen av pengegavene kan ikke pappa nekte deg å bruke pengene dine. Men det er et unntak her og: Dersom du bruker pengene på en måte som klart er til skade for deg, kan han sette foten ned. Hva som er til skade for deg og ikke, er en diskusjon dere må ta sammen. I artikkelen vi har skrevet, som omhandler loven, står det definert noen eksempler, og det er alkohol eller narkotika. Men her er det nyanser, og ulike synspunkter. Hva tenker du kan være til skade for en ungdom på din alder? Og hva tror du pappa mener om dette? Jeg regner ikke med at det produktet du ønsker å kjøpe er til skade for deg, men det kan hende pappa mener det?

Men det at pappa "truer med" at han skal si til sjefen din så du ikke skal få vakter, det er ikke OK. Han bør ikke holde tilbake en inntektskilde for deg, hvis du ønsker å jobbe. Du er 16 år gammel, og det er helt vanlig og veldig fint for ungdommer på din alder å ha ekstrajobb! Det høres aller mest ut som denne trusselen er et forsøk på å få deg til å gjøre som han vil med pengene. Jeg tror ikke han egentlig mener det! Jeg tror bare han har gått tom for gode argumenter, og dermed går over til å true. Ofte sier foreldre rare ting i frustrasjon over at barna deres ikke gjør som de vil. Med mindre du vet at pappa faktisk har snakket med sjefen din, ville jeg ikke vært så redd for at han gjør alvor av truslene. 

Jeg tipper at pappa egentlig mener det nok godt når han forsøker å styre pengebruken din. Det er en slags måte å vise omsorg på, og en måte å ta ansvar for deg på som forelder. Men det høres også ut som at han har gått tom for gode måter å diskutere med deg på, når han truer og holder tilbake. Det kan være lurt å snakke enda en gang med han om hva han tenker og hvorfor han syns det er lurt å holde tilbake det som er igjen av konfirmasjons-pengene dine. Fortell han også hva du vil. Kanskje kan dere komme til et kompromiss? 

Men hvis konflikten bare vedvarer, eller pappa faktisk ringer sjefen din og ting bare blir mer komplisert, da må du fortelle om det til noen andre. Du har rettigheter! Da kan du for eksempel ringe til et familievernkontor. Telefonnummer finner du i linken her. Familievernet er et gratis tilbud og de som jobber der er svært vant til å hjelpe familier som er i konflikt om slike ting du beskriver i spørsmålet ditt. Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog kan du involvere pappa etterhvert.

Jeg håper dette ga deg de svarene du trengte. Les også artiklene jeg har lagt ved under, de gir flere tips! Lykke til. Håper du og pappa finner ut av det til slutt.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din