Hopp til hovedinnholdet

Er det skatt på sparing?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har aldri satt meg inn i skatt og sånt, men fikk nylig høre at man skatter når man sparer. Hva skal det bety? Mister mang sparepengene sine? Et annet spørsmål. Det var en venn som frarådet meg å spare med BSU konto fordi jeg ikke har jobb. Hva er greien med skattelette ogsånt, skjønner ikke helt. Mister jeg penger hvis jeg sparer eller noe? Har litt penger jeg ønsker å spare, men vet ikke hva jeg skal gjøre. Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke skatt på sparing. Dersom du setter pengene i banken vil du få renter på sparebeløpet. Du må betale skatt (23%) av rentebeløpet du tjener. Det vil si at hvis du får 100 kroner i renter på sparepengene dine, så må du betale 23 kroner i skatt, mens du får beholde 77 kroner i gevinst. Du betaler ikke skatt på sparepengene hvis du ikke har mange hundre tusen kroner i banken. Da må du betale formuesskatt.

Den store fordelen med BSU er at du får redusert skatten du skal betale på inntekt med 20% av det du har spart. Dersom du ikke tjener penger og ikke betaler skatt får du ikke benyttet deg av denne fordelen. Da er det bedre å vente med å sette i gang BSU-sparingen til du har jobb og inntekt og betaler skatt. For unge som er i jobb og betaler skatt er BSU den mest lønnsomme spareformen.

Inntil du har jobb og betaler skatt vil jeg anbefale deg å spare på en vanlig sparekonto. Da får du litt renter fra banken, som du må betale litt skatt på, men du sitter likevel igjen med mer penger enn om du har pengene på lønnskonto eller i en skuff hjemme.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din