Hopp til hovedinnholdet

Pappa skylder meg mye penger

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Faren min ønsker ikke å betale barnebidrag til meg, han mener at han må betale alt og har mye lån. Jeg bor for meg selv tre timer unna og går på skole for å studere, og har svært lite penger. NAV har godkjent søknaden min om bidrag, og jeg har skrevet under på at jeg vil at NAV skal innvilge bidraget. Det er 8 mnd siden jeg egentlig skulle ha fått bidrag, og han må betale rundt 48.000 kr til meg fordi han ikke har betalt tidligere. Barnevernet har hjulpet meg mye for å ordne bidraget. Pappa ble sint på meg når han fikk vite det at han måtte betale så mye. Han sa at jeg ikke var datteren hans mer og han skulle anmelde meg. Det såret meg, men jeg trenger virkelig de pengene fordi jeg er russ i år, og jeg trenger nødvendige ting som mat og klær. Men likevel så føler jeg meg slem mot pappa. Hva skal jeg gjøre i denne situasjonen? Jeg får snart bidraget, og jeg er redd for at han kommer til å aldri snakke med meg mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at forholdet mellom deg og faren din har blitt så vanskelig. Det er vondt å komme i konflikt med noen  som er nære bare på grunn av penger. Ytre ting, slik som penger, kan skape store problemer i en relasjon hvis det blir et symbol på hvor mye verdt et annet menneske er. Det ser man ofte i arveoppgjør og lignende, der familiemedlemmer får ulikt utbytte og dermed vurderer sin egen og andres verdi i familien ut ifra dette. Da blir det ofte krangling og folk slutter å prate med hverandre.

Slik bør det ikke være, mener jeg! Bare tenk på de du er glad i og har rundt deg: er du sammen med de fordi de har mye penger eller ting, eller for den de er som person? Trolig det siste. Det samme mener jeg bør gjelde for faren din! Det er ikke greit at han blir sint på deg fordi han må betale penger til deg. Som forelder har han omsorgsansvar for deg, og han bør støtte deg i de valgene du tar og hjelpe deg på vei mot voksenlivet og i utdanning. Han bør klare å skille mellom den du er som datteren hans, og det at han har vanskeligheter med å betale penger til deg. Det er ikke din skyld at han ikke kan eller vil betale. Selv om foreldreansvaret opphører ved lov når barna fyller 18 år, fortsetter de fleste foreldre å bry seg om og støtte barna sine i mange år fremover. Og akkurat i ditt tilfelle har du retten på din side. Foreldre er i de fleste tilfeller pliktige til å betale barnebidrag helt til ungdommen deres er ferdig på videregående, selv om de blir over 18 år i løpet av studietiden.

Det kan selvsagt være vanskelig for foreldre å forsørge sine voksne barn dersom man har økonomiske problemer. Å være i en økonomisk knipe kan gjøre at man blir selvfokusert, stresset og lett irritert. Kanskje blir man desperat og sier dumme ting. Men det at faren din truer med å anmelde deg, eller motsetter seg å betale, er likevel ikke OK. Det er han som er den voksne i relasjonen og jeg mener at han bør ta ansvar for å oppføre seg ordentlig ovenfor deg og klare å skille pengene og det materielle, fra forholdet mellom dere to. 

Dere trenger å få snakket ordentlig om dette. Kanskje kan du henvende deg til skolehelsetjenesten på den videregående skolen du går på og fortelle dem om det dilemmaet du står i? Der jobber gjerne helsesøster og rådgiver og kanskje en psykolog. Der har de kompetanse - både i forhold til de rettighetene du har på skolen og i forhold til det å løse konflikten mellom deg og faren din. 

Jeg legger også ved et par artikler under. Der kan du lese mer om ulike strategier for å prate med foreldre når det er høyt konfliktnivå. Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det du har krav på slik at du kan fullføre videregående. Og jeg håper du og faren din får skværet opp mellom dere og lagt pengespørsmålet til side. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din