Hopp til hovedinnholdet

Kan NAV ta mitt stipend fra Lånekassen fordi min mor får penger fra NAV?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 18 år som sliter med penger. Moren min jobber ikke, og får derfor støtte fra NAV. Når de beregner hvor mye hun skal ha, tar de med også med min stipend. Jeg får ca. 2700 kr i mnd og av dette beregnet de at mor skal få 2500 av de. Det betyr da at jeg får bare 200 kr i mnd. Noe jeg sliter med, fordi jeg går på fritidsaktivit som krever en del penger. Mamma som allerede sliter, kan ikke hjelpe meg. Er det da ikke noe NAV kan gjøre noe med? Siden de allerede tar pengene jeg får fra lånekassen og gir det til mamma. Hva skal jeg liksom gjøre? Slutte med det jeg gjør bare fordi NAV tar pengene mine fra meg? Hva slags rett har jeg da? Mor kan ikke heller betale for meg. Jeg går på vgs og er opptatt med skole, og trening. Jeg har ikke tid til å jobbe. Da må jeg eventuelt slutte på trening og starte på jobb? det går ikke heller, fordi jeg trenger penger for å trene. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Vi her på ung.no vet ikke hvilken støtte din mor får fra NAV, men vi tror det dreier seg om økonomisk sosialhjelp.

Vi synes det høres litt urimelig ut at NAV kan gå inn og ta av ditt stipend siden din mor får penger fra NAV.  Din mor bør få sjekket dette opp med sin veileder på sitt NAV-kontor.  Det kan hende de tolker disse pengene som en arbeidsinntekt du får og ikke et stipend fra Lånekassen.

Alle NAV-kontor er pålagt å følge sosialtjenesteloven. I den loven står det blant annet i hovednummer 35, kapitell 4.18.2.10 (studenter og elever):

"Det kan være urimelig å kreve at en vanskeligstilt ungdom under ordinær skolegang skal ta opp lån for å kunne fullføre opplæringen, og starte voksenlivet med gjeld. Det er ikke alminnelig å ta opp lån for ungdom i tilsvarende livssituasjon."

Vi håper det ordner seg for deg/dere slik at du kan fullføre skolen og fortsette med aktiviteten du holder på med.  Ønsker deg en fin dag videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din