Hopp til hovedinnholdet

Har dårlig råd, har jeg krav på støtte fra NAV?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nettopp blitt ferdig med mitt første halvår som lærling, dermed har jeg til nå fått en lærlinglønn på ca 8000,- i mnd. Jeg bor nå sammen med kjæresten min som står uten jobb eller økonomi, og jeg får også bostipend på ca 3500,- i mnd. Husleia er på 6500,- i mnd, og har i tillegg til dette regninger jeg må betale + drivstoff på bil slik at jeg kommer meg frem og tilbake fra jobb. Faren min døde i 2014, og jeg får derfor ikke noe støtte derifra og moren min bor i Oslo uten jobb og har selv dårlig økonomi. Derfor lurte jeg på om jeg har krav på noe støtte fra NAV, eller andre tjenester? Det blir lite å leve for i mnd når man har masse annet man må betale. Jeg har ikke krav på barnepensjon i og med at jeg har arvpenger, og pappaen min ikke døde i en arbeidsulykke (har fått avslag). Har dere noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om

Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad.

Du kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. Dersom du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å gå inn på nav.no og registrere deg som arbeidssøker

Økonomisk sosialhjelp er en stønad som regnes som absolutte siste utvei, alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd først. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og det gjelder spesielt unge på din alder.

Håper dere finner en løsning.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din