Hopp til hovedinnholdet

Har sosial angst og depresjon, noe som gjør at jeg ikke klarer å fungere

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Er 18 år og sliter med angst, sosial angst og depresjon, noe som gjør at jeg ikke klarer å fungere som et normalt menneske, jeg har prøvd å jobbe i butikker flere ganger men syken tar alltid over. Jeg får ikke penger av nav siden jeg er enda student, jeg får ikke penger av Lånekassen siden pappa tjener for mye, mamma er ufør og tjener lommerusk (de er skilt). Jeg får 500kr i måneden av pappa og ingenting utenom, han kjøper veldig sjeldent mat som jeg kan lage skolemat av så de pengene jeg har går til mat, og jeg har ikke råd til å dra ut med kameratene mine, jeg føler meg uønsket hos pappa, han kjefter mye. Vi flyttet nylig og han stresser mye, og han tar ut sin frustrasjon og stresset sitt på meg, ikke fysisk men psykisk. Jeg føler alt jeg gjør går til helvete, jeg sliter på skolen og jeg sliter hjemme, jeg prøver å få hjelp av psykolog men til ingen lykke. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg trenger jobb men klarer ikke å få meg jobb, som er noe jeg ønsker..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at det er mange ting i livet ditt som er vanskelig for deg akkurat nå. Det høres ut som du strever og at det er vanskelig for deg å se for deg at det kan bli bedre.

Du har det vanskelig med bosituasjon, forhold til faren din, økonomi i tillegg til at du har angst og depresjon. Når man strever med angst så kan jeg forstå at det blir vanskelig for deg å jobbe i butikk. Kanskje du kan undersøke om det er andre jobber som kan passe bedre for deg akkurat nå?

Snakker du med psykolog nå? Du skriver at du opplever at du ikke får den hjelpen du trenger og det er vondt.

Noen ganger er det ikke lett å vite hva man trenger og det er ikke alltid psykologen kan se hele bildet av hva som er strevsomt for deg. Ett råd kan være å forsøke og skrive ned det du trenger hjelp til.

Videre anbefaler jeg deg å snakke med rådgiver på skolen din for å få hjelp til det du strever med der. Der kan du også få råd om du kan ha krav på borteboerstipend eller andre økonomiske ytelser dersom du eventuelt flytter hjemmefra.

Det finnes også familievernkontor som man kan snakke med. Der kan man som familie få hjelp. Det høres ikke ut som du har det bra hjemme. Det er ingen god følelse å føle seg uønsket av sin egen far.

Videre kan du snakke med NAV (dersom du ikke allerede har gjort det) for å høre hva du har krav på av ytelser der.

Dette ble noen innspill til deg som jeg håper kan gi deg håp om at det finnes løsninger selv om det  kjennes tungt ut akkurat nå.

Legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg å lese.

Ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Rett til helse- og omsorgstjenester

Tannlege

Alle har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester. Trenger du hjelp til helsetjenester eller til å klare deg i dagliglivet? Henvend deg til kommunen din.

Les mer

Student med ekstra utfordringer i utdanningen eller på skolen?

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)

Har du fysiske- og/eller psykiske plager? Er du alene med barn? Har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre videregående skole eller en utdanning?

Har du utfordringer med språket?

Her er støtteordninger du kan ha rett på, og som kan gjøre det lettere for deg å fullføre skolegang og utdanning.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din