Hopp til hovedinnholdet

Foreldre med dårlig råd, er det normalt. 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 13 som ikke har kjempe bra økonomi. Jeg må foreksempel betale Norway cup sjøl alle årene også får jeg 200kr i månen som jeg skal spare til Norway cup og da må jeg jobbe ofte men kan ikke kjøpe noe annet fær har ikke råd. Arver fleste av klærne mine. Og for en stund siden var d så kaldt på rommet mitt. Foreldrene mine sa det kostet så mye med ovn på rommet men jeg klarte å få det til slutt. Vis jeg spør de om jeg kan kjøpe klær eller noe sier de bare at jeg må spare pengene mine... Er dette normalt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13
 
Takk for at du skriver til oss, og du tar opp et tema som angår mange barn og ungdommer. 
 
Du skriver at foreldrene dine ikke har bra økonomi, og du spør om et er normalt. Mange familier har dårlig råd, så svaret er at ja. Det du beskriver er normalt. 
 
Det er vanlig i familier med dårlig økonomi at det går utover å delta på aktiviteter. Det er ikke like lett å delta på ting som koster penger. Det går også ut over ting man kjøper inn som klær og kanskje gaver om man skal i en bursdag og andre ting. 
 
Det er ikke gøy for foreldre å ha dårlig råd, og det er slitsomt for barna. Det er dessverre sånn at dette er noe man snakker lite om også. Nettopp fordi dette er noe man snakker lite om, så er der vanskelig å vite at andre har det sånn.
 
Du beskriver at du betaler Norway cup selv og arver klær. Dette er også vanlig i familier uten dårlig råd. I noen fotballklubber driver de med dugnad slik at det ikke blir så dyrt for spillerne å delta. Gjør din klubb det? Jeg vet også at enkelte klubber kan dekke deltakeravgiften for medlemmer med dårlig råd. Det kan være en ide å spørre trener eller leder i klubben om dette.
 
Når man er 13 år kan man også få seg en liten jobb for å tjene penger. Heng opp lapper på butikken, på skolen, postkontoret, biblioteket og så videre, der du skriver at du ønsker arbeid og hva slags type arbeid du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også. Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet om som kanskje trenger hjelp til noe. Dette kan være å lufte hunder, måke snø, klippe plen (når den tid kommer), handle matvarer, passe barn/trilletur eller vaske biler.

Du finner mange gode tips om hvordan man kan finne jobber i artiklene: Du som søker jobb for første gang. og Under 18 og på jakt etter jobb.

Kanskje du kan snakke litt med foreldrene dine om hvordan du opplever at du har lite penger? Kanskje ønsker de også å lære deg å ta vare på penger og spare til ting selv? Dette er god kunnskap å ha til senere, men det kan være både vondt og vanskelig når det står på.
 
Jeg ønsker deg lykke til videre og håper du får en fin tur til Norway Cup også i år!
 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din