Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye egenkapital må jeg spare for å kjøpe bolig? Leie eller eie?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hvor mye egenkapital må man ha for å kjøpe leilighet? 200 tusen? Er det vanlig at man må bo på hybel de første 10 årene av arbeidslivet for å spare penger til det? Er det dumt å leie hele livet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å få boliglån i bank må du ha en egenkapital som er på minst 15% av kjøpesummen. Hvis du kjøper en bolig til for eksempel 2 mill må du dermed ha minst 300 000 kroner i egenkapital.
Med høye boligpriser kan det ta lang tid å spare opp egenkapital. For de som har et sterkt ønske om å kjøpe egen bolig lønner det seg å bo så billig som mulig mens man sparer så mye som mulig.

Det har vært ganske sterk boligprisstigning de siste 25 årene. Det har gjort det lønnsomt å eie i stedet for å leie bolig. Dersom boligprisene holder seg stabile eller fortsetter å stige vil det lønne seg å eie bolig i stedet for å leie.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din