Hopp til hovedinnholdet

Er det greit å ta opp forbrukslån til egenkapital ved kjøp av bolig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på om det går greit med et forbrukslån på 200 000kr til egenkapital til bolig nedbetalingstid på 5-8 år ca med en inntekt på ca 450 000 i året Målet er et boliglån på ca umder 1,8millioner Er virkelig vanskelig å få noe veiledning av banker eller nav Takk

Besvart 08.08.2018 16:33
 

Svar
Hei

Boliglånforskriften i Norge, som er en slags lov som bankene må følge, sier at man maksimalt kan låne 85% av kjøpesummen ved kjøp av bolig. Resten av finansieringen må være egenkapital i form av oppsparte midler eller tilfredsstillende sikkerhet som kausjon fra noen med god økonomi eller pant i annen fast eiendom. Det er Finanstilsynet som har fastsatt dette regelverket som skal sikre at folk ikke låner mer enn de kan klare å betjene.

Dersom låntakerne ikke klare å tilbakebetale lånet må boligen selges og risikoen for tap er stor. Lån du tar opp vil du være ansvarlig for helt til det er nedbetalt, uansett opp det kan dekkes inn ved salg av bolig eller ikke.

Bankene har ikke lov til å godta at noen tar opp et forbrukslån til dekning av egenkapitalkravet.

Vi vet at noen tar opp forbrukslån uten at bankene vet det og setter pengene på konto slik at de kan vise til at de har nødvendig egenkapital. Dette er en omgåelse av loven, og det kan være veldig risikabelt. Selv med kr 450.000 i årsinntekt tror jeg du kan få problemer med å nedbetale et forbrukslån på 200 000 ved siden av et boliglån på inntil 1,8 mill i tillegg til å dekke andre boutgifter som felleskostnader og strøm og alle andre utgifter du har i livet ditt.

Et forbrukslån har høy rente og høye månedlige gebyrer. Det gjør at boligen du kjøper blir mye dyrere enn om du sparer opp egenkapitalen på forhånd. Jeg vil derfor fraråde deg å ta opp et forbrukslån til dekning av egenkapitalkravet ved kjøp av bolig og heller spare så mye du kan hver måned slik at du kan dekke egenkapitalkravet med oppspart egenkapital.

Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din