Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få kjøpt egen bolig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Siden jeg var liten har jeg hatt lyst til å flytte ut, og jeg vil gjøre det så fort som mulig. Dette vet moren min. Hun har sagt hun kan gi meg 400 000 til jeg skal kjøpe bolig. Har en bror på 20, som bor hjemme som også vil flytte ut. Mamma har nå kjøpt et veldig stort dyrt hus. Leiligheten vi bor i nå er litt liten, men holder fint. Det nye huset er unødvendig stort, det er bare oss tre og begge ungene vil flytte ut. Synes det er helt tåpelig med nytt hus. Har spart opp penger hele livet til leilighet, som liten kjøpte jeg aldri ting jeg ville ha. Moren min har nå sagt hun ikke kan gi meg penger siden vi har kjøpt et stort hus. Synes det er så dårlig gjort. Vet jeg er bortskjemt, men er kjempe skuffa. Hva tenker du? Nå må jeg spare opp penger i mange flere år enn planlagt, og mamma skal bo i et hus med 5 soverom og 3 stuer helt alene om noen år.

Besvart 09.08.2018 08:34
 

Svar
Hei

Det høres ut som du er veldig økonomibevisst! Det er flott. Penger som du selv har spart opp er dine penger, så jeg går ut fra at det ikke er disse pengene moren din har kjøpt hus for?

De pengene du har spart opp allerede er et godt grunnlag for at du skal få kjøpt deg bolig etter hvert. Det er veldig få som har nok sparepenger til å kjøpe en bolig for sparepengene. Nesten alle må ta opp lån ved siden av.

Finanstilsynet har bestemt at ingen må låne mer enn 85% av kjøpesummen for boligen. Det betyr at man enten må ha spart opp minst 15% eller så må noen med god økonomi være medansvarlig for lånet eller stille annen eiendom i pant. Selv om moren din ikke kan gi deg penger når du skal kjøpe bolig, kan hun likevel hjelpe deg ved å være medlåntaker på lånet du tar opp eller stille huset sitt som pant.

Personer under 18 år kan ikke ta opp lån. Det er derfor fortsatt en stund til du kan flytte for deg selv i en bolig du selv eier. For å få lån må du ha tilstrekkelig inntekt til å kunne dekke løpende utgifter/felleskostnader i boligen og utgiftene til boliglånet ved siden av alle andre utgifter. Da må du ha en jobb. Dersom du slutter skolen vil mulighetene dine for å få en stabil god nok inntekt være liten. På sikt er det derfor veldig viktig at du får deg en utdannelse som gir deg en jobb som du kan trives med og som gjør at du tjener nok penger til å få boliglån og klare deg selv i din egen leilighet.

Det mest lønnsomme for deg vil være å bo så billig som mulig hjemme hos moren din noen år framover, mens du sparer opp egenkapital til bolig. Boligsparing for ungdom (BSU) er den aller mest lønnsomme spareformen for ungdom som tjener penger og betaler skatt. Siden moren din har kjøpt et stort hus kan dere kanskje innrette dere slik at du disponerer en del av huset og kan bo litt atskilt fra moren din? Da kan du teste ut hvordan det vil være å bo på egenhånd og klare seg selv med økonomi/utgifter, mat, klesvask, rengjøring og andre ting som følger med det å bo for seg selv?

Hvis du likevel vil flytte hjemmefra kan en løsning være å flytte inn i et bofellesskap med andre ungdommer/leie en leilighet sammen med noen venninner. Da får du også testet ut å bo for deg selv, før du går til det skrittet å kjøpe en egen bolig som du er ansvarlig for, og som du får høye faste utgifter på hver måned. Utgifter som du er ansvarlig for å dekke uansett hvilke inntekt du har.

Jeg tror du har store muligheter til å få det som du vil etter hvert. Det som er viktig nå er at du tar smarte (økonomisk)e valg slik at du kan få det livet du ønsker deg når du har fått deg en utdannelse og en jobb du kan trives med.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din