Hopp til hovedinnholdet

Hvordan klare å spare?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en som ALDRI klarer å spare penger. Det høres egentlig ikke så ille ut, og jeg tuller jo med det, men det er litt kiipt å måtte avlyse jente turen fordi jeg ikke har penger. Jeg har veldig lyst til å dra på språkreise, men da må jeg skare penger selv. I tilleg har jeg komf snart og ønsker ikke å bruke opp alle pengene mine før jeg får sagt blakk. Har dere noen tips til hvordan jeg kan styre meg selv?:) beklager hvis dette er et litt teit spørsmål;(

Besvart 10.10.2018 11:22
 

Svar
Hei

Det er mange som sliter med å klare å spare. De fleste opplever mange fristelser i hverdagen, som det er lett å bruke penger på hvis man har penger tilgjengelig. Disse daglige småkjøpene blir høye beløp når de gjentas daglig. Bruker du 20 kroner hver dag blir det 7.300 kroner på et år. Jeg kan tenke meg at det er mye du kan tenke deg å bruke 7.300 kroner på.

Et tips er derfor å ikke ha kort eller penger tilgjengelig. Kan noen passe på kortet ditt slik at det ikke blir så lett å bruke det?

Et annet tips kan være at du i en periode på et par uker eller en måned noterer alt du bruker penger på og hva det kostet. På slutten av perioden summerer du hva du har brukt. Med en slik oversikt kan det være lettere for deg å bestemme deg for hva du ikke skal bruke penger på fremover. Da har du også et grunnlag for å sette opp et budsjett for hva du ønsker å bruke penger på i perioden som kommer, og hvor mye du ønsker å planlegge å spare. Da trenger du jo også å ha en oversikt over hvor mye penger du kommer til å tjene/få i den samme perioden.
Dersom du legger en plan (setter opp et budsjett) er det mye lettere å unngå å bruke penger på noe du ikke har planlagt enn om du ikke har en plan.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din