Hopp til hovedinnholdet

Pappa tar penger fra kontoen min, kan jeg stoppe det?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Nylig fått meg bankkort, men nå sitter jeg litt fast. Jeg, og ingen andre i familien har kontakt med pappa, eller klarer å kontakte ham. Pappa har tilgang til min bankkonto, og kan legge til og trekke ut penger fra den. Nå har det seg slik at han er blitt veldig glad i å ta ut penger fra min konto, uten at vi har mulighet til å få beskjed om det på forhånd, og han legger ikke tilbake det han "låner" fra meg. Er det noen måte jeg kan 'blokkere' han fra å trekke penger fra min konto? Er utrolig frustrerende å måtte være obs på å aldri ha mer penger på kontoen enn jeg trenger hele tiden, i tilfelle han skulle finne ut han vil ta dem. På forhånd takk!

Besvart 02.12.2018 19:47
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at dette er frustrerende for deg. Jeg regner med at både moren og faren din har foreldreansvaret for deg, og dermed er vergene dine. 

Jeg forstår det slik at verken du eller andre i familien får kontakt med faren din, slik at det ikke nytter å forsøke å prate med ham om problemet.

Når du er over 15 år og tjener egne penger, skal du kunne disponere over disse pengene selv, jf. vergemålsloven § 12. Jeg vet likevel ikke om alle banker lar ungdom over 15 år opprette en egen konto uten samtykke fra begge foreldrene, men dette kan du undersøke. Når du har fått din egen nye bankkonto, så kan du sette penger inn kun på denne, og hvis du ha en jobb, kan du be arbeidsgiver om å sette lønnen inn på den nye kontoen. Da har ikke faren din mulighet til å ta ut penger fra kontoen. 

Penger som du har fått, for eksempel konfirmasjonspenger, kan foreldrene dine nekte deg å bruke før du blir 18 år. Det står i vergemålsloven § 18 at hvis foreldrene ikke bor sammen, så kan Fylkesmannen bestemme at bare en av foreldrene skal bestemme over pengene til et barn. Du kan be moren din ta kontakt med Fylkesmannen der dere bor. Fylkesmannen kan forklare hva som skal til for at de kan bestemme at moren din skal få bestemme over sparepengene dine alene.

Hvis du ikke får opprettet en bankkonto uten at faren din skriver under, så kan moren din og du be Fylkesmannen om hjelp så du kan bestemme over penger du har tjent selv også.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din