Hopp til hovedinnholdet

Har jeg råd til å begynne å studere?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

jeg har 0kr på sparekontoen og sliter med å skaffe jobb. Ville jeg klare studentlivet uten penger på sparekontoer? Alle mine venner har masse penger i sparekontoene sine.

Besvart 05.12.2018 03:28
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner hvis du bekymrer deg litt for dette. 

Vi kan jo ikke svare endelig, siden vi ikke kjenner deg og situasjonen din så godt. Men generelt sett kan vi si at det ikke er sånn at du er nødt til å ha sparepenger for å kunne studere, eller at det er meningen at du skal bruke av sparepenger på konto. 

Du vil få muligheten til å ta opp studielån, som er ment å skulle dekke de fleste utgifter i seg selv, sånn at du får tid og ro til å studere. 

Likevel er det mange som mener at dette studielånet er i minste laget. Det er mulig å leve på det, men da må du være sparsommelig og flink.

Det mange studenter velger å gjøre, er å jobbe litt ved siden av, f.eks en dag eller to uken, eller et par helger i måneden, for å "spe" på studielånet sitt. Du skriver at du sliter med å få jobb, og det er du nok ikke alene om, det er ikke så lett i din alder. 

Men vi tenker at dette vil du klare på sikt. For det første er det mulig å leve av studielånet alene (selv om du må leve sparsommelig). For det andre vil den økonomiske situasjonen bli mer behagelig med en gang du får en jobb noen dager i uken eller måneden, hvis du velger og vil det. Og det vil du få, hvis du står på med jobbsøking. Kanskje får du det med en gang, kanskje må du vente litt - men det vil være mulig å få seg jobb, og i mellomtiden vil du fortsatt kunne "leve" med studielånet. 

Nå vet vi ikke hvor du er interessert i å studere, men slå opp på aktuelle læresteder og les om studenttjenestene deres, som f.eks studenthybler. Det er mange gode tilbud til studentene så de ikke trenger å leve for dyrt. 

Alt i alt er det ikke sånn at du skal trenge penger på sparekonto for å kunne utdanne deg - noen har selvfølgelig dette, og velger å bruke dem. Men det klart vanligste er å belage seg på studielån, og eventuelt jobb ved siden av. Det vil du klare også! 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen. Vi legger ved noen relevante artikler under svaret.

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Derfor bør du søke om studentbolig

Grünerløkka studenthus (ung.no)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på å styre deg selv, din hybel og ditt liv. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din