Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gjeld, er det vits å jobbe?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på, jeg har en del gjeld, mye gammel gjeld også, men jeg har til nå ikke hatt inntekt. Jeg lurer på, dersom jeg får meg jobb, da vil jo også kreditorer kreve sitt, ift. lønnstrekk. Jeg lurer på, er det en grense for hvor mye av lønnen de kan trekke? Kan jeg risikere å ikke kunne ha råd til å forsørge meg selv? Jeg lurer altså på, er det mer gunstig for meg å søke NAV om sosialhjelp, fremfor å jobbe? Har nesten komplett vitnemål, mangler dog et fag. Har gode karakterer, og planlegger å søke masterstudium, men det blir nå forskjøvet til tidligst høsten 2020. Da jeg også bare har fem mulig år igjen med lånekasse-støtte, og siden jeg sikter mot masterstudium er det umulig for meg å finansiere meg selv gjennom lånekassen i øyeblikket. Mine gode karakterer skulle muligens gjort det noe lettere for meg å finne arbeid, fremfor NAV, men min gjeldssituasjon gjør at jeg stiller spørsmål til hva jeg bør gjøre, har tross alt ikke annet sted å bo, enn for meg selv i kollektiv.

Besvart 11.02.2019 11:04
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Vi forstår at du er i en vanskelig situasjon. 

Gjelden din forsvinner bare hvis du betaler ned på den. Betaler du ikke, så vokser den. Med enorme summer hvert år. 

Det finnes grenser for hvor mye det er lov å trekke av inntekten din, du skal ha et minimum slik at du har nok til mat, klær, husleie, strøm og så videre. 

Du spør om det er mest gunstig for deg å søke NAV om sosialhjelp, fremfor å jobbe. Det er ingen tvil om at svaret er å jobbe. Sosialhjelp gis til de menneskene som har prøvd alt for å få endene til å møtes, og som trenger midlertidig økonomisk hjelp. Det handler ikke om hva som er mest gunstig, men om å ta ditt ansvar for den gjelden du selv har opparbeidet deg. 

Unge på din alder som mottar økonomisk sosialhjelp blir møtt med strenge aktivitetskrav hos NAV, det er ikke lenger slik at du passivt kan motta penger. 

Frem til du skal begynne å studere, så bør du jobbe så mye du klarer, slik at du fortere betaler ned på gjelden din. Også når du begynner å studere, så må du gjerne ha en deltidsjobb ved siden av.  Tenk for en frihetsfølelse det vil gi, når du har betalt det du skylder :-) 

Vi anbefaler deg å ta kontakt med NAV Gjeldsrådgivning, der får du mye god informasjon om det du lurer på. Du kan chatte anonymt med våre dyktige veiledere, hvis du ikke har lyst å ringe. 

Lykke til videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din