Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bruke mindre penger?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fått bankkort for 2-3 måneder siden. Jeg merker at det er veldig lett å bruke penger. Og egentlig sparte jeg til noen solbriller med styrke i til sommeren og de kostet ca. 3000 kr. I starten av februar hadde jeg 2646 kr men nå har jeg nettopp fått regning eller hva man skal kalle det og jeg har bare 1674! Jeg har brukt mye penger på små innkjøp som sjokoladebarer etc. Nå sitter jeg her med en dårlig følelse i magen og har egt bare lyst til å grine. Mamma og pappa vet selvfølgelig ikke om dette her og jeg er så redd for å skuffe dem. Jeg vet ikke hva jeg burde gjøre! Om jeg burde fortelle dem eller ikke og jeg vil ha noen gode tips til å spare penger! Hvordan ikke bruke kortet mitt osv! På forhånd: Tusen takk! Mvh skyldbetynget Jente, 13

Besvart 12.03.2019 12:44
 

Svar
Hei

Det er mange fristelser og lett å bruke mer penger enn man ønsker når man har bankkort og disponible penger på kortkontoen.

Jeg vil anbefale deg å åpne en sparekonto i tillegg til brukskontoen din. Dersom sparepengene dine står på egen sparekonto er det ikke så lett å bruke av disse pengene til daglig. 

Dersom du bestemmer deg for hvor mye penger du vil bruke i løpet av en måned og du sørger for at det ikke står mer penger enn det på kontoen kortet hører til, vil du bli stoppet i å handle når det er tomt med penger på kontoen.

Dersom du har en egen sparekonto kan du bestemme deg for hvor mye du vil overføre til sparing hver gang du får penger inn på brukskontoen din. På den måten tror jeg du vil få mye bedre kontroll enn når alle pengene står på samme konto.

Du finner opplysninger om opprettelse av sparekonto og overføring av penger til sparing på bankens hjemmeside. For å åpne en sparekonto må du ha fullmakt fra foreldrene dine. Jeg er sikker på at foreldrene dine vil synes det er en god ide å skille mellom brukskonto og sparekonto.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Bankkort for de mellom 13 og 18 år

Bankkort (colourbox.com)

Dette må du vite om du vil ha bankkort før du fyller 18 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din