Hopp til hovedinnholdet

Mamma skal sette inn konfirmasjonspengene mine på sparekonto

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, mamma skal sette in alle pengene jeg får til konfirmasjon inn på sparekontoen ( så jeg kan ta dem ut når jeg er 18 år) og jeg har hørt at jeg bestemmer over dem selv så lenge jeg får dem i gave eller har tjent dem selv, men vet det er unntak hvis pengene brukes på ting som er skadelig for meg (ikke myndige ting) . Kan du bekrefte om dette er sant?

Besvart 15.03.2019 15:34
 

Svar
Hei

Lovens utgangspunkt er at ungdom over 15 år selv bestemmer over penger som de har tjent eller fått i gave. Den som gir deg en gave kan imidlertid sette betingelser, f.eks at pengene skal gå til utdanning eller bolig.

Dersom det ikke er satt betingelser ved gaven, kan foreldrene dine etter vergemålsloven § 12 likevel kunne nekte deg å bruke konfirmasjonspengene dersom det er nødvendig av hensyn til ditt beste.

Når man er over 15 år, kreves det samtykke fra fylkesmannen for å frata den mindreårige råderetten over penger som man har fått eller tjent. Dette gjelder for midler som vedkommende selv har kunnet disponere på egen konto, og ikke for midler som f.eks. er satt på en sparekonto man ikke har tilgang til.

Jeg synes det høres ut som en god idé at moren din skal sette inn konfirmasjonspengene dine på sparekonto, og at du kan ta dem ut når du fyller 18 år.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din