Hopp til hovedinnholdet

Er 13 år - kan jeg bestemme over egne penger?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har spart en gang til en ny telefon. Når jeg fikk nokk penger til det sa foreldrene mine at jeg ikke fikk lovt. Er det lovt! Dem har sagt at jeg kan spare til ting jeg trenger. Får jeg lovt til og bestemme over mine penger og hva jeg skal bruke pengene mine på! Den koste 1500kr Håper dokker svarer fort. Dokker er best med barn og ungdom. Elsker dokker

Besvart 24.03.2019 09:06
 

Svar
Hei

Dilemmaet du beskriver er det nok mange ungdommer som kjenner seg igjen i. Det er jo ikke uvanlig at ungdom og foreldre har veldig ulike meninger om hva som er fornuftig og nødvendig å bruke penger på.  

Jeg ser at du er 13 år gammel. I utgangspunkt sier loven at det er først når du er over 15 år at du selv bestemmer over penger som du har tjent og fått i gave, altså det som er dine egne penger. Den loven jeg refererer til heter vergemålsloven, den har du kanskje hørt om? Følg linken - og se gjerne på loven sammen med foreldrene dine! 

Men når det er sagt - selv om du ikke har fylt 15 år ennå, betyr jo ikke det at du ikke kan få styre pengene dine selv dersom du er ansvarlig og tar gode avgjørelser for deg selv. Alle ungdommer modnes forskjellig. Mange klarer fint å styre pengene sine på en fornuftig måte i yngre alder. Det er mye læring i å spare, vente, være tålmodig og deretter kjøpe ting man lenge har hatt lyst på. Jeg syns det er urettferdig at foreldrene dine sier nei til telefon dersom de først sa ja og lot deg spare!

Hva tror du er grunnen til at foreldrene dine sier nei? Får du ikke lov å ha telefon i det hele tatt? Mange foreldre er bekymra for at barna deres skal bruke sosiale medier, spille, eller bare generelt være for mye på telefonen.  Kan det være slike årsaker til at foreldrene dine nekter deg å kjøpe telefon? Eller er det noe annet tror du? For eksempel at du allerede har en som funker og at de syns det er sløsing å kjøpe ny?

Uansett hva som er grunnen til at de sier nei er det viktig at du forstår hvorfor! Og på den andre siden er det viktig at de forstår hvorfor det er viktig for DEG å få lov til å bruke de oppsparte pengene dine på en ny telefon. Fortell dem hva du har glede av med en eventuell ny telefon. Fortell dem også at det er viktig for deg å få bruke penger slik du selv ønsker, at det er mye læring i det for deg.

Jeg legger også ved et par artikler som handler om det du tar opp. Les dem gjerne før du prater med foreldrene dine. Og syns du det blir vanskelig å starte en prat kan du vise dem svaret mitt her til deg, så har dere et utgangspunkt. Lykke til!Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din