Hopp til hovedinnholdet

Må tjene penger

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. vet at det allerede er stilt masse spørsmål om dette fra før, og jeg har lest gjennom en haug av dem. men jeg fant liksom ikke helt det jeg lette etter. jeg er en 14 år gammel jente (har bursdag tidlig i januar) og om ca. ett år skal jeg på to reiser utenlands. til sammen må jeg samle inn ca 10.000-12.000 kr, fordi reisene koster 4000kr+3000kr og jeg vil ha med en del lommepenger. jeg har ikke 100% krav på å tjene alle de pengene, men det er noe jeg har veldig lyst til. klassen min setter opp f.eks dugnader vi kan være med på for å tjene den delen av pengene skolen ikke betaler, men siden den ene reisen ikke har noe med skolen å gjøre, må jeg ha noen andre steder å tjene og. jeg har tenkt å lage plakater for barnevakt og hundepass, som er noe jeg håper slår an. jeg er også glad i å spille teater, og ser etter forskjellige jobber der. jeg har også regnet med at hvis jeg trenger det, kan jeg bruke noen av komf. pengene mine, men har du noen tips/ideer utenfor dette? takk i forkant!

Besvart 15.05.2019 10:26
 

Svar
Hei

Det kan være en ide å finne en jobb for å tjene mer penger. Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke går utover helsa eller skolen, så kan man i prinsippet jobbe de fleste steder.

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber - som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe. 

Les mer i artiklene under svaret for å få noen tips på veien til å finne en jobb og tjene penger. Der får dere også tips til hvordan dere kan tenke mer økonomisk og spare penger til når dere skal reise.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din